menu

Bloed is kieskeurig 

Het cliché dat we allemaal hetzelfde bloed hebben, klopt niet. En daar hebben mensen die regelmatig bloedtransfusies nodig hebben veel last van. Hoe dit zit lees je hier.

Soorten bloed

Wereldwijd zijn er meer dan 380 bloedgroepen, en niet vier zoals vaak wordt gedacht. De belangrijkste bloedgroepen zijn de bekendste: A, B, AB en O.

Maar daarnaast zijn er dus nog vele andere. Als je als patiënt een andere bloedgroep krijgt dan je eigen bloedgroep, kun je daar last van krijgen. Vooral als je vaak bloed nodig hebt. Zoals mensen met de erfelijke bloedziektes sikkelanemie of thalassemie.

Donors van verschillende afkomsten 

De meeste donors bij Sanquin hebben een westerse afkomst, oftewel het Kaukasische type. Deze donors hebben andere structuren in het bloed dan donors met een niet-westerse afkomst. Indien een patiënt met een niet-westerse afkomst bloed krijgt van een donor met een westerse afkomst, bestaat het risico van antistofvorming.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst bent en bloed nodig hebt, dat de kans groot is dat het beter is om bloed te ontvangen van een donor met een vergelijkbare afkomst. Om in de vraag naar bloed ten behoeve van niet-westerse afkomsten te kunnen voldoen, heeft Sanquin meer donors van verschillende afkomsten nodig.

Word bloeddonor bij Sanquin

Ben jij tussen de 18 en 65 jaar? Meld je dan aan als donor bij Sanquin. Met jouw donatie help je patiënten in Nederland. Ontdek in onderstaande video waarom andere doneren en wie jij kunt helpen.