Je kent hem niet, maar je kunt wel zijn leven redden

Bloedbank op wielen

Met de Mobiele Afnamelocatie, kortweg MAL genoemd, bereikt Sanquin 82 plaatsen in Nederland.

Waarom een mobiele afnamelocatie?

De mobiele afnamelocatie van Sanquin is uitgerust met de benodigde apparatuur, materialen en opslagfaciliteiten waardoor afnamesessies direct van start kunnen gaan. De MAL voldoet aan alle gestelde eisen voor hygiëne, klimaatbeheersing, privacy en veiligheid.

Modern en comfortabel

Een ‘bloedbank op wielen’ is in het buitenland een bekender gezicht dan bij ons, maar inmiddels heeft ook Sanquin vier ultramoderne trailers. De MAL is een indrukwekkende verschijning. Geïnspireerd door de Deense Bloedbank kan deze trailer aan beide kanten uitschuiven. Zo ontvouwt zich een ruime, moderne bloedbank met plaats voor maar liefst acht bedden en drie keuringskamers. De knaloranje stoelen trekken meteen de aandacht. Met een simpele druk op de knop kunnen ze makkelijk omhoog of omlaag. Alles in de MAL, tot de bloeddrukmeters toe, is op maat gemaakt. Bloed geven in de MAL is comfortabeler dan in de locaties waar Sanquin telkens tijdelijk een afnamelocatie moest opbouwen. Naast deze vier uitschuifbare trailers heeft Sanquin nog één oudere trailer die niet uitschruifbaar is, dit was onze eerste mobiele afnamelocatie. Deze trailer zal op termijn worden vervangen.

Duizelingwekkende cijfers

De MAL is enorm, de totale vloeroppervlakte bedraagt 68 m2. Bijzonder is dat de zijden uitschuifbaar zijn, zodat de wagen na het parkeren kan worden omgebouwd tot een ruim donorcentrum. De uitschuifbare zijden zijn 10 meter breed. Als de MAL helemaal is uitgeschoven zijn er 14 parkeerplaatsen nodig. Om na een afnamesessie weg te kunnen rijden, zijn dat er zelfs 20. De wagen weegt ongeveer 25.000 kilogram. Binnen is plaats voor 8 afnamestoelen en 3 keuringskamers. Per dag kunnen ongeveer 70 tot 110 donors in de MAL terecht. Dat komt neer op bijna 100.000 donaties per jaar.

Meer weten?

  • Bekijk de video over het uitschuiven van de MAL:

            

  • Bekijk de video 'Bloed geven in de rijdende bloedbank':

Wil je donor worden?

Meld je aan!