Je kent haar niet, maar je kunt haar wel genezen

Wat is het zuurstofgehalte in je bloed en wat is normaal?

Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95% tot 100%.

Bloed neemt het zuurstof uit de longen op en zorgt er - via je aders - voor dat het in alle uithoeken van je lichaam terecht komt. Zodat jij alles kunt doen wat je wilt: sporten, dansen, praten, noem maar op. De lengte van al je aders is 100.000 kilometer, dat is 2,5x de wereld rond! Het zuurstofgehalte geeft aan hoeveel procent van hemoglobine (ijzer) in je rode bloedcellen zuurstof aan zich gebonden heeft. Door dit te meten kun je inschatten of je ademhaling en bloedsomloop effectief zijn. Dus of je longen genoeg zuurstof uit de lucht opnemen en of er voldoende zuurstof in je bloed terechtkomt.

Want als hersenen te weinig zuurstof krijgen, val je flauw.

lengte van al je aders is honderd duizend kilometer; dat is twee en een half keer de wereld rond

Bloed doet veel meer

Bloed vervoert voedingsstoffen, warmte, afweerstoffen en hormonen door je lichaam. En het haalt afvalstoffen uit je lichaam. Die adem, plas of poep je uit. Maar niet bij iedereen is het bloed goed. Sommige mensen hebben te weinig rode bloedcellen in hun lichaam. Of hun rode bloedcellen bevatten te weinig ijzer. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en ben je snel moe en duizelig. Dit noemen ze bloedarmoede. Door gezond te eten, met veel groenten, bijvoorbeeld spinazie, kan je lichaam beter rode bloedcellen aanmaken. Ook drinken is goed voor je bloed. Dat houdt het bloedplasma op orde en zorgt ervoor dat je bloed vloeibaar blijft.

Bloed kan levens redden

Voor veel mensen is een normaal leven niet vanzelfsprekend. Zij hebben bloed nodig. Om hun leven te redden of om een kans op genezing te hebben. Als bloeddonor zorg je ervoor dat ze verder kunnen.

Ben je nog geen bloeddonor?

Meld je hier aan

Wil je donor worden?

Meld je aan!