Er is meer O negatief bloed nodig voor spoedeisende hulp

Heb jij bloedgroep O negatief?

7% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep O negatief. Het is een bijzondere bloedgroep, omdat deze als enige aan alle patiënten gegeven kan worden. Om ervoor te zorgen dat er voldoende O negatief bloed op voorraad is, zijn nieuwe bloeddonors nodig.

Een patiënt krijgt bij voorkeur bloed van zijn eigen bloedgroep, maar in acute situaties is er soms geen tijd om de bloedgroep van de patiënt te bepalen. Denk aan ernstige verkeersongelukken of rampen. Bloedgroep O negatief wordt daarom relatief veel gebruikt in de ziekenhuizen.

Bloedgroep O negatief is hard nodig. Voor veel patiënten zijn donors met bloedgroep O negatief van levensbelang. De kans is 4 keer groter dat broers en zussen van mensen met O negatief dezelfde bloedgroep hebben. Weet je niet zeker welke bloedgroep je hebt, maar wil je wel bloed geven? Ook dan ben je van harte welkom.

Vrouwen mogen maximaal 3 keer per jaar bloed geven, mannen maximaal 5 keer per jaar. Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van de bloedgroep die op een bepaald moment nodig is.

Ben je nog geen donor?

Meld je hier aan

Wil je donor worden?

Meld je aan!