Je kent haar niet, maar je kunt haar wel genezen

Welke bloedgroepen zijn er?

In de dagelijkse praktijk gaat het om de bloedgroepen A, B, AB, O en het rhesus (D)-kenmerk: positief of negatief. Dit levert acht bloedgroepen op: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ en O-. Bloedgroep O en A komen het meest voor. AB komt van deze acht het minst vaak voor.

Op de rode bloedcellen bevinden zich eiwitten die niet bij iedereen hetzelfde zijn. Als twee mensen verschillende eiwitten op hun rode bloedcellen hebben, hebben ze een verschillende bloedgroep.

Heb je bloedgroep A, dan betekent dit dat eiwit A op je rode bloedcellen zit. Iemand met bloedgroep B heeft eiwit B op zijn rode bloedcellen. Heb je zowel eiwit A als B op je rode bloedcellen, dan heb je bloedgroep AB. Er zijn ook mensen met de bloedgroep O; die hebben geen eiwit A of B op hun bloedcellen.

Antistoffen bij verkeerde bloedgroep

Voordat de bloedgroepen werden ontdekt was een bloedtransfusie vaak dodelijk. Het is namelijk heel belangrijk om vóór een bloedtransfusie de bloedgroep van de patiënt en de donor te bepalen.

Wanneer je lichaam in contact komt met lichaamsvreemde stoffen maakt het afweerstoffen aan als natuurlijke beschermingsreactie. Deze afweerstoffen worden ook wel antistoffen genoemd. Je lichaam maakt ook antistoffen aan tegen de eiwitten op de rode bloedcellen die je zelf niet hebt en gaat het gevecht aan met die eiwitten. Er ontstaat dan een transfusiereactie, waarbij de patiënt het ontvangen bloed probeert af te breken. Hierdoor kan de patiënt erg ziek worden en zelfs overlijden.

Je lichaam ziet bloedgroep B dus als lichaamsvreemd als je zelf bloedgroep A hebt en vice versa. Als je zelf bloedgroep AB hebt en een transfusie krijgt van bloedgroep A of B, dan gaat het wel goed. Je lichaam herkent dan bloedgroep A en bloedgroep B als lichaamseigen. Als je bloedgroep O hebt, kun je geen bloedgroep A, B en AB ontvangen. Je kunt echter wel aan iedereen doneren. Mocht je een transfusie nodig hebben, dan wordt je bloedgroep altijd eerst gecontroleerd. Je hoeft dus zelf niet te weten welke bloedgroep je hebt.

Omdat bepaalde bloedgroepen vaker voorkomen en dus meer nodig zijn, roept Sanquin Bloedvoorziening donors met bepaalde bloedgroepen vaker op dan andere.

Rhesusfactor

Naast de bloedgroepen A, B, AB en O zijn er nog andere bloedgroepen die een rol kunnen spelen bij het afbreken van het donorbloed door het lichaam van de ontvanger. Zoals de rhesusfactor. Daarom wordt voor elke bloedtransfusie onderzocht of er bij de patiënt afweerstoffen tegen deze bloedgroepen bestaan.

Wil je donor worden?

Meld je aan!