Je kent haar niet, maar je kunt haar wel genezen

Over bloed

Bloed vormt het transportsysteem van ons lichaam. Het stroomt voortdurend om zuurstof, voedingsstoffen en andere stoffen aan weefsel te leveren en afvalproducten af te voeren. Ook speelt het een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekteverwekkers in het lichaam. 

Bloedtransfusies

Wanneer iemand (tijdelijk) extra bloed of specifieke bloedcomponenten nodig heeft, wordt er gebruik gemaakt van een bloedtransfusie. Een bloedtransfusie houdt meer in dan het zomaar toedienen van bloed aan patiënten. Het gedoneerde bloed wordt in de bloedbank opgevangen en bewaard. Het bloed wordt onderzocht en bewerkt tot specifieke bloedproducten: rode bloedcellen, bloedplaatjes, plasma en plasmageneesmiddelen.

Een belangrijke factor bij transfusies is het type rode bloedcellen. Rode bloedcellen verschillen van mens tot mens en kunnen niet altijd samengaan. Bloed wordt daarom ingedeeld in bloedgroepen en bij transfusies wordt hier dan ook rekening mee gehouden.

Geneesmiddelen

Bloed is een rijke bron van componenten die essentieel zijn voor het leven. Zowel bloedcellen als vele belangrijke eiwitten uit bloed kunnen dienen als geneesmiddel en worden toegepast bij een groot aantal vaak levensbedreigende ziekten en ingrepen.

Wil je donor worden?

Meld je aan!