Je kent haar niet, maar je kunt haar wel genezen

Test op hepatitis E

Sanquin test donors van bloed, bloedplaatjes en quarantaineplasma op het hepatitis E-virus.

Waarom test Sanquin op het hepatitis E-virus?

Sinds enige tijd komen in Nederland in toenemende mate hepatitis E-virus type 3 infecties voor. Dit virus kan via bloed worden overgedragen.

Bloedtransfusies worden toegediend aan kwetsbare patiënten. Met name patiënten die door hun ziekte of behandeling een verzwakte afweer hebben, kunnen ernstig ziek worden van een infectie met het hepatitis E-virus. Daarom is besloten het bloed van donors hier op te testen.

Wat is hepatitis E?

Hepatitis E is een ontsteking van de lever veroorzaakt door het hepatitis E-virus. Het in Nederland voorkomende type 3 virus veroorzaakt bij gezonde mensen meestal geen klachten. De persoon die de infectie heeft, merkt er zelf vaak niets van.

Hoe besmetting bij mensen plaatsvindt, is nog niet helemaal duidelijk. Het eten van besmet, onvoldoende verhit voedsel lijkt een rol te spelen. Het hepatitis E-virus type 3 kan voorkomen in vlees van varkens, maar ook van wild.

Ben je donor?

Als we het hepatitis E-virus in jouw donatie aantonen, informeren we je hierover per brief. Voor een gezonde bloeddonor heeft een besmetting met het hepatitis E-virus geen gevolgen voor de eigen gezondheid. Het lichaam maakt antistoffen, die het virus definitief opruimen. De donatie kunnen we echter niet gebruiken voor een patiënt. Omdat het een aantal weken kan duren voordat het virus volledig is opgeruimd, mag je drie maanden geen bloed geven als er hepatitis E-virus in je bloed is aangetoond. Daarna kun je gewoon weer bloed geven. 

Vragen kun je stellen aan onze donorarts op de afnamelocatie of telefonisch via de Donorinformatielijn 0800-5115 (gratis).

Wil je donor worden?

Meld je aan!