Je kent haar niet, maar je kunt haar wel genezen

Bloed wordt getest

Sanquin stelt veiligheid voorop, zowel voor donors als patiënten. Al het gedoneerde bloed testen we op 5 infectieziekten, die via bloed overdraagbaar zijn.

De infectieziekten waar we gedoneerd bloed op testen zijn:

Het bloed van nieuwe donors testen we, naast deze vijf ziektes, ook op HTLV-I/II .

Waarom testen?

De verwekkers van deze ziekten (met uitzondering van hepatitis E) kunnen lang, soms levenslang, in het bloed aanwezig blijven.

Virusdrager zonder dat je het weet

Wanneer een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Hiervan merk je zelf soms helemaal niets, maar je bloed is wel besmet. Blijkt dat je besmet bent met één van deze infectieziekten, dan lichten we je altijd in.

Vragen bij keuring

We willen voorkomen dat infectieziekten overgedragen worden van donor naar patiënt. Bij iedere keuring vragen we daarom naar min of meer onschuldige infecties, maar ook naar risico-situaties waar je misschien een overdraagbare infectie hebt opgelopen.

Als hieruit blijkt dat je risico hebt gelopen, kun je helaas niet doneren. Daarnaast testen we al het gedoneerde bloed op deze ziekten.

Dezelfde vragen bij iedere keuring vanwege windowfase

Bij iedere donatie stellen we weer dezelfde vragen. Het kan even duren voordat de antistoffen zichtbaar worden die het lichaam aanmaakt tegen een infectie. Dit komt door de zogenaamde windowfase.

De windowfase is de tijd die verloopt tussen de besmetting met een ziekteverwekker en het moment dat de eerste afweerstoffen aantoonbaar in het bloed zijn. Voor sommige ziekten duurt zo’n windowfase wel een jaar. Daarom wil de bloedbank van een aantal infectieziekten weten of je er de afgelopen twaalf maanden mogelijk mee besmet kunt zijn geraakt.

Meer weten?

Wil je donor worden?

Meld je aan!