Doneren is een feestje!

Rafael uit Rotterdam vindt doneren vanwege de gezelligheid en gastvrijheid een waar feestje: "Ik heb er nu meer dan honderd donaties opzitten en ik doe het nog steeds met heel veel plezier."

"Zodra ik het donorcentrum aan de Wytemaweg in Rotterdam Centrum binnenloop, is het net alsof ik een groep bekenden tref in een oud bruin café. Ondanks de regelmaat van "slechts" één keer per maand doneren, lijkt het alsof je elkaar wekelijks ziet. Een gezellig gesprek, een grapje hier en daar en de gastheren en -dames die je elke keer weer in de watten leggen. Doneren is een feestje!"

Nieuwe look

"Een tijd geleden is het donorcentrum verbouwd en is de witte, klinische omgeving veranderd in een kleurrijke en lichte ruimte met grote tv-schermen en Rotterdamse wandfoto’s. Menig lunchroom of bar zou er jaloers op zijn"

Het kan niet op!

"De voornaamste reden om te doneren is natuurlijk dat je er andere mensen mee kunt helpen. Daarnaast is het ook een goede "medische check up" voor de donor en een heerlijk onthaastingsmoment. De medewerkers van Sanquin werken de hele dag keihard om het de donoren aan niets te laten ontbreken: roze koeken, gevulde koeken, jus d'orange, koffie, water, soep…het kan niet op!"

Op volle toeren

"Af en toe wordt de naald even "gecorrigeerd" bij een foutmelding, zodat de donatie op volle toeren door kan blijven draaien. Onderhand weet ik precies wat er moet gebeuren om het apparaat door te laten laten gaan, maar zelf op de knopjes drukken mag nog steeds niet van de dames."

Waar voor je donatie

"Als fervent hardloper kwam ik, na jaren volbloed te hebben gedoneerd, tot de conclusie dat het beter was om over te stappen op plasmadonatie. De impact van de donatie is vele malen minder en ik hoef mijn hardlooptrainingen er niet meer op aan te passen. Bijkomend voordeel is dat je niet twintig minuten, maar bijna een uur lang verwend wordt. Dat is nog eens waar voor je donatie!"

Groepsuitje

"Ik heb veel van mijn medehardlopers kunnen overtuigen van het belang van doneren en zij zijn vervolgens ook allemaal donor geworden. Nu maken we er een groepsuitje van, waardoor het doneren er alleen nog maar leuker op is geworden. Ook dochterlief gaat al jaren mee en weet niet anders dan dat doneren er gewoon bij hoort."

"Ik heb er nu meer dan honderd donaties opzitten en ik doe het nog steeds met heel veel plezier. En met die heerlijke roze koeken doneer ik de komende jaren gewoon lekker door."

Meer weten?

Wil je donor worden?

Meld je aan!