Op deze manier probeer ik andere mensen te helpen

Ebru Aydin, Utrecht

Ik ben Ebru Aydin. Ik ben 25 jaar en woon in Utrecht. In januari 2016 heb ik voor de vierde keer bloed gedoneerd. Ik wil je met deze plog (ofwel fotoblog) laten zien hoe een bloeddonatie verloopt. Kijk je mee?

Hoe ben ik bloeddonor geworden?

Mijn collega was bloeddonor en vertelde mij dat ze bloed doneerde. Was het niet eng, met naalden enzo? ‘Nee joh, het is zo gedaan!’ zei ze. Hmm, misschien kan ik het ook overwegen. Ik ging zelf ook informatie opzoeken: Hoe werkt het, en is het islamitisch verantwoord om bloed te doneren? Ik kwam erachter dat bloeddonatie islamitisch verantwoord was en juist een manier is om anderen te helpen. Een paar weken later ging ik achter de computer zitten om mij aan te melden bij Sanquin. Daarna ben ik door een medische keuring geweest.

200x120-blog-donor-foto-1Ik kom aan bij Sanquin. De dichtstbijzijnde locatie is voor mij de Uithof.
200x120-blog-donor-foto-2De dames van de receptie helpen mij verder. Je krijgt vooraf een oproepkaart toegestuurd. Binnen twee weken kan je langs gaan om bloed te doneren.
 
200x120-blog-donor-foto-3Ik krijg een rode dossier mee en neem plaats in de wachtruimte. In dit dossier staan mijn gegevens in op een formulier.
 
200x120-blog-donor-foto-4Ik vul het formulier in met vragen erin over mijn gezondheid. Ben ik de afgelopen tijd ziek geweest of op vakantie geweest naar het buitenland? Deze vragen geven een indicatie of ik bloed mag geven op dat moment.
 
200x120-blog-donor-foto-5Ik mag door naar de keuringskamer. De vragen van het formulier worden doorgenomen. Daarnaast wordt mijn hb-waarde (hemoglobinewaarde) en bloeddruk gemeten. Zijn deze in orde?
 
200x120-blog-donor-foto-6Ja, ik mag door! :-)
Zowel mijn hb-waarde als mijn bloeddruk waren goed vandaag om bloed te kunnen geven.
 
200x120-blog-donor-foto-8Met mijn rode mapje ga ik zitten in de afnameruimte. Ik wacht tot ik aan de beurt ben….
 
200x120-blog-donor-foto-9Zo, ik ben aan de beurt. Er wordt gevraagd aan welke kant ik bloed wil geven. Het wordt mijn linkerarm!
 
200x120-blog-donor-foto-10Ik lig er klaar voor…
 
blog-donor-foto-11Binnen 7 minuten geef ik een halve liter bloed. Dit balletje helpt om mijn bloed te helpen sneller in het zakje te krijgen ;)
 
200x120-blog-donor-foto-12Zo, daar zit nu een halve liter bloed dat andere mensen kan gaan helpen. Dat geeft altijd wel een goed gevoel achteraf. Ik las dat 1 donatie 5 patiënten helpt. Wat voor mij een kleine moeite is, kan voor iemand anders veel betekenen. Op deze manier probeer ik andere mensen te helpen...
 
200x120-blog-donor-foto-13Ik kan nog steeds lachen, dus heel zwaar was de donatie niet.
 
200x120-blog-donor-foto-14Na de bloeddonatie moet je even rusten en bijkomen. In deze ruimte iets eten en drinken.
 
200x120-blog-donor-foto-15Ik neem even een momentje voor mijzelf. Ik lees de krant, drink mijn chocomelk en ga weer weg. Tot de volgende keer!

Meer weten?

Wil je donor worden?

Meld je aan!