"Ik zie de dingen die ik wél kan."

"Ik zie de dingen die ik wél kan."

Dankzij het medicijn dat uit plasma van bloeddonors wordt gewonnen, heeft Chris een redelijk normaal leven. "Als er geen donors waren, was ik er niet meer geweest."

Chris heeft hemofilie. Dat is een erfelijke aandoening. Zijn lichaam kan het stollingseiwit Factor VIII niet maken. Daardoor heeft Chris vaak inwendige bloedingen bij zijn gewrichten.

Dankzij het medicijn dat uit plasma van bloeddonors wordt gewonnen, heeft Chris een redelijk normaal leven. "Als er geen donors waren, was ik er niet meer geweest."

Chris werd eind jaren ‘50 geboren in het Nijmeegse Radboudziekenhuis. Toen Chris klein was, werd hij regelmatig wakker met een bloeding.

Vroeger weken rustig doen

Chris: “Gelukkig was er toen al de behandeling met vers plasma. Vóór die tijd moesten hemofiliepatiënten met een bloeding een paar weken rustig aan doen, zodat de bloeding zou stoppen en de zwelling zou wegtrekken.”

Gewoon leven door plasmamedicijn

Tegenwoordig is er gezuiverd Factor VIII in poedervorm verkrijgbaar. Patiënten lossen het op in een klein beetje water en spuiten het medicijn in. Een eenheid van het medicijn is een hoeveelheid Factor VIII afkomstig van tientallen donors. “Ik spuit mezelf drie keer per week in met een eenheid Factor VIII.”

Werk

Op zijn zestiende vroeg Chris zijn arts welk beroep hemofiliepatiënten uitoefenen.
Chris: “De arts zei dat vrijwel alle hemofiliepatiënten in de WAO zaten. Ik schrok daarvan. Mijn gewrichten hadden flink geleden onder bloedingen, maar je knieën heb je niet overal bij nodig. Dus voltooide ik een analistenopleiding. Ik vond werk op de bloedtransfusiedienst in het Radboudziekenhuis. Voor de grap vulde ik laatst ergens in dat ik al sinds mijn geboorte in dit ziekenhuis werk!”

Positief

Chris: ”Ik leid een normaal leven: ik werk, ben getrouwd, heb twee kinderen. Ik zie de dingen die ik wel kan. Vanwege mijn knieën kan ik bijvoorbeeld niet meer fietsen, maar ik kan nog wel autorijden. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. En dat dankzij de donors die hun plasma vrijwillig afstaan.”

Meld je hier aan

Meer weten?

Wil je donor worden?

Meld je aan!