Geef je op als anti-COVID-19 donor!

We zijn op zoek naar 16.000 ex-patiënten met voldoende antistoffen. Denk je corona gehad te hebben of ben je positief getest op corona door de GGD? Meld je dan aan als donor via een van onderstaande buttons en ga samen met ons de strijd aan tegen het virus!

Jouw antistoffen tegen COVID-19 zijn hard nodig

Jouw antistoffen tegen COVID-19 kunnen andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Het plasma van sommige donors kan gebruikt worden voor directe toediening aan patiënten waardoor de symptomen mogelijk milder worden. Andere donaties worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel, een COVID-19-immunoglobulinepreparaat.

De hoeveelheid antistoffen in het bloed neemt af in de loop van de tijd. Het is dus een race tegen de klok!

Wat vragen we van je als donor?

 • Kom vier tot zes keer plasma doneren bij een van de Sanquin-locaties.
 • Als je nog geen donor bent dan maken we eerst een afspraak voor een keuring bij de donorarts. Hier plan je, na goedkeuring van de donorarts, meteen een afspraak in voor het afnemen van plasma.
 • Lees over het geven van plasma: hoe gaat het in zijn werk. Je kunt ook het bovenstaande filmpje bekijken om te zien hoe plasmaferese in zijn werk gaat.

Heb je je aangemeld als donor, dan kun je te allen tijde stoppen. Met jouw bloed- en plasmadonatie kun je echter vele patiënten helpen. We hopen je daarom voor een langere periode te mogen verwelkomen op een bloedbank bij jou in de buurt.

Meer informatie voor anti-COVID-19-donors

 • Wat gebeurt er als er geen bruikbare antistoffen worden gevonden?

  Als er geen of onvoldoende specifieke antistoffen tegen COVID-19 in jouw plasma aanwezig zijn, zullen we je dit melden. Jouw plasma zal dan gebruikt worden voor de bereiding van andere geneesmiddelen die voor patiënten essentieel zijn. Jouw donaties zijn hoe dan ook hard nodig! Heb je je aangemeld als donor, dan kun je te allen tijde stoppen. Blijf je donor dan kun je met jouw bloed of plasma donatie vele patiënten helpen.

 • Waarom werkt Sanquin aan de realisatie van een mogelijk geneesmiddel tegen COVID-19?

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Sanquin opdracht gegeven voor het inzamelen van 30.000 kilo anti-COVID-19-plasma in de bestrijding van het virus. Daarmee werkt Sanquin aan een plasmageneesmiddel waarmee mogelijk voorkomen kan worden dat mensen (in risicogroepen) COVID-19 krijgen en wellicht zelfs bijdraagt aan herstel van COVID-19-patiënten. 
  Tevens onderzoekt Sanquin in samenwerking met ziekenhuizen of het direct toedienen van plasma met antistoffen aan COVID-19-patiënten de symptomen milder maakt. Indien deze behandeling effectief blijkt te zijn, dan kan plasma met antistoffen tegen COVID-19 bij een eventuele nieuwe uitbraak direct ingezet worden. 

 • Hoe blijven jullie mij informeren over de hoeveelheid antistoffen?

  Vanaf half juli is de test op specifieke antistoffen beschikbaar. Bij elke anti-COVID-19-plasma-donatie wordt deze test gedaan. Afhankelijk van de hoeveelheid specifieke antistoffen in het plasma zullen we in overleg met jou bepalen hoe vaak en hoe lang je plasma met antistoffen gaat doneren. 

 • Wat wordt er van mij verwacht als anti-COVID-19-donor?

  We vragen je om vier tot zes keer plasma te komen doneren. Tussen iedere donatie krijg je minstens zeven dagen rust, zodat je lichaam kan herstellen. Er aanwijzingen dat antistoffen in de loop van de tijd afnemen. Daarom proberen we de donaties in samenspraak met jou zo snel mogelijk te realiseren.

  Het is in ieder geval van groot belang dat je nadat je hersteld bent zo snel mogelijk een eerste afspraak maakt, waarbij je wel rekening moet houden dat je ten minste twee weken klachtenvrij moet zijn.

 • Wat zijn antistoffen?

  Antistoffen, ook wel afweerstoffen genoemd, zijn eiwitten die we maken als reactie op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Deze afweerstoffen helpen om ons te beschermen tegen infecties met deze ziekteverwekkers. Het duurt echter even voordat er voldoende antistoffen zijn die ons afdoende beschermen tegen een infectie. In deze periode zijn we vatbaar voor het virus en kunnen we (ernstig) ziek worden. Zodra de antistoffen het virus uit het lichaam hebben verwijderd, is de patiënt genezen. Dat is precies wat er in jouwlichaam is gebeurd.

  Omdat dit coronavirus nieuw is, hebben de meeste mensen nog geen antistoffen tegen dit virus en worden daarom ziek. Sommige van hen heel ernstig. Omdat jij klachten hebt gehad die passen bij besmetting met het coronavirus en/of positief bent getest op het coronavirus, zou het goed kunnen dat jij de juiste antistoffen in je bloed hebt om te kunnen gebruiken voor patiënten.

 • Wanneer mag ik plasma geven?

  Op deze pagina vind je meer informatie over wanneer je wel of geen plasma mag geven en wat de eisen zijn aan plasma doneren.

 • Hoe lang heb ik antistoffen die geschikt zijn voor het geneesmiddel?

  Hierover is nog weinig bekend. We houden nu zes maanden aan vanaf het begin van de klachten. Dat betekent dat we het liefst zo snel mogelijk willen starten met de plasma-afnames, maar is het wel van belang dat je minimaal twee weken klachtenvrij bent. 

 • Ik heb maar weinig klachten gehad, heb ik wel bruikbare antistoffen?

  Er is nog onvoldoende bekend over de relatie tussen de ernst van de klachten bij COVID-19 en de hoeveelheid antistoffen. Het is belangrijk dat je voldoende van de juiste antistoffen hebt die bruikbaar zijn voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Uit onze antistoftest zal blijken of jouw plasma geschikt is.

 • Wat kunnen mijn antistoffen tegen COVID-19 voor anderen doen?

  Mogelijk kunnen jouw antistoffen tegen COVID-19 andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Het plasma van sommige donors kan gebruikt worden voor directe toediening aan patiënten waardoor de symptomen mogelijk milder worden. Andere donaties worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel, een COVID-19-immunoglobulinepreparaat. 
  Voor beide toepassingen geldt dat nog onderzocht wordt hoe goed het werkt. Zoals je begrijpt, kunnen we hier niet op wachten. 

 • Is dit geneesmiddel tegen het coronavirus hetzelfde als een vaccin?

  Nee. Een vaccin is een preventief middel, waarmee besmetting met COVID-19 voorkomen kan worden. Op dit moment is er nog geen vaccin, maar hier wordt internationaal hard aan gewerkt.

 • Krijg ik uitslag van mijn antistoffentest?

  In principe niet. Als een anti-COVID-19-plasmadonor te weinig antistoffen heeft voor het doel waarvoor hij doneert, volgt er een brief met een uitslag.

 • Heeft het doneren van antistoffen gevolgen voor mijn eigen weerstand?

  Nee, we nemen maar een klein deel af en daarnaast kunnen bepaalde afweercellen weer nieuwe antistoffen aanmaken.

 • Kan mijn fysieke gesteldheid/gezondheid dit wel aan?

  We vragen je alleen te komen doneren als je je gezond en fit genoeg voelt. Je moet in elk geval 14 dagen hersteld zijn.

 • Ik ben de aankomende weken niet constant beschikbaar om plasma te doneren tegen COVID-19. Wat nu?

  We begrijpen heel goed dat je meer te doen hebt dan doneren. Elke donatie telt mee, dus probeer zo vaak te komen als mogelijk is.

 • Ik moet (voor mijn werk) naar het buitenland, wat betekent dit voor mijn plasmadonaties tegen COVID-19?

  We plannen graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn, afgestemd op jouw situatie.

 • Ik ben anti-COVID-19-plasmadonor, maar wil me uitschrijven als donor. Hoe kan ik dat doen?

  Jammer dat je geen donor meer wilt zijn – wist je dat patiënten jouw bloed of plasma hard nodig hebben? Op ons wijzigingsformulier kun je je uitschrijven. Het formulier vind je hier.

 • Ik ben anti-COVID-19-plasmadonor en wil overstappen naar het doneren van bloed. Kan dit en hoe kan ik dit doorgeven?

  Wat goed dat je bloeddonor wilt zijn, daarmee red je ook mensenlevens. Op ons wijzigingsformulier kun je aangeven dat je voortaan bloed wilt geven. Het formulier vind je hier.

 • Welke keuze moet ik maken als donor: ik heb een bijzondere bloedgroep én antistoffen tegen COVID-19?

  Indien jij bloedgroep Oneg (O-) hebt, ben je hard nodig als volbloeddonor, omdat jouw bloedgroep universeel toe te dienen is aan patiënten en daarom (relatief) veel gevraagd wordt door ziekenhuizen. Aan jou vragen we om volbloeddonor te blijven. Donors met alle overige bloedgroepen die corona of coronaklachten hebben gehad, vragen we om mee te doen met het anti-COVID-19-project.

 • Wanneer krijg ik als anti-COVID-19-donor de uitslag van de antistoffentest en weet ik dus of ik (voldoende) antistoffen in mijn lichaam heb?

  Als je te weinig antistoffen blijkt te hebben voor het doel waarvoor je doneert, krijg je een brief met de uitslag. Je plasma wordt sowieso nuttig gebruikt. Deze uitslagbrief kan tot ongeveer twee weken na je laatste donatie verstuurd worden.

Meer weten? Neem contact met ons op: