Geef je op als anti-COVID-19 donor!

Op dit moment kun je je niet direct meer aanmelden als anti-COVID-19 donor. Maar we zijn nog steeds op zoek naar ex-patiënten die corona hebben gehad. Ben je positief getest op corona, bijvoorbeeld door de GGD? Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor onze wachtlijst. We nemen dan contact met je op zodra duidelijk is of (en in welke vorm) Sanquin de inzameling van anti-COVID-19-plasma voort gaat zetten in 2021.

Jouw antistoffen tegen COVID-19 zijn hard nodig

Jouw antistoffen tegen COVID-19 kunnen andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Het plasma van sommige donors kan gebruikt worden voor directe toediening aan patiënten waardoor de symptomen mogelijk milder worden. Andere donaties worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel, een COVID-19-immunoglobulinepreparaat.

Op dit moment loopt de inzameling voorspoedig. Dankzij duizenden ex-coronapatiënten hebben we bijna de benodigde 30.000 kilo plasma ingezameld. Het is nog niet duidelijk of Sanquin gevraagd gaat worden de inzameling van plasma in 2021 voort te zetten. Daarom vragen we je om je aan te melden voor onze wachtlijst.

Wat vragen we van je als donor?

Als anti-COVID-19-plasmadonor ben je iedere 2 weken welkom om plasma te geven (bekijk de locaties). Zolang er voldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn kunnen we je donaties gebruiken voor de bereiding van een geneesmiddel tegen corona. Uiteraard bepaal je zelf hoe vaak en met welke frequentie je plasma wilt komen geven. Over het algemeen doneren anti-COVID-19-plasmadonors 4 tot 6 keer. Er zijn donors die al veel vaker plasma hebben gegeven, maar het kan ook voorkomen dat na de eerste donatie al blijkt dat er geen bruikbare antistoffen in je bloed aanwezig zijn.

Donorkeuring

Als je nog geen donor bent dan maak je bij aanmelding een afspraak voor de donorkeuring. Tijdens dit eerste bezoek aan Sanquin geef je nog geen plasma. We bekijken samen of het voor jou en de patiënt veilig is om donor te worden. Vervolgens nemen we een aantal buisjes bloed af. We testen deze op bloedoverdraagbare infectieziekten, dus nog niet op antistoffen tegen corona. Als alles goed gaat plannen we een eerste afspraak met je in om plasma te geven.

Testen op antistoffen

We testen elke plasmadonatie op de aanwezigheid van antistoffen. We sturen je na de eerste donatie altijd een brief met de uitslag van de antistoffentest. Bij volgende donaties blijven we het principe hanteren dat we de uitslag alleen delen als er geen antistoffen meer in je bloed zijn aangetroffen. Tot dat moment kun je ervan uitgaan dat je plasma voldoende antistoffen bevat. Telefonisch kunnen we in ieder geval geen testuitslagen doorgeven.

Elke donatie is waardevol. Als er geen antistoffen tegen COVID-19 worden aangetroffen kunnen we je donatie heel goed gebruiken voor de productie van andere geneesmiddelen. Je komt dus nooit voor niets plasma geven!

Veelgestelde vragen over aanmelden

 • Wat wordt er van mij verwacht als anti-COVID-19-donor?

  Als anti-COVID-19-plasmadonor ben je iedere week welkom om plasma te geven. Zolang er voldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn kunnen we je donaties gebruiken voor de bereiding van een geneesmiddel tegen corona. Uiteraard bepaal je zelf hoe vaak en met welke frequentie je plasma wilt komen geven. Omdat de hoeveelheid antistoffen afneemt in de tijd en de ontwikkeling van het geneesmiddel inmiddels is gestart is het wel gewenst om de afspraken snel en kort op elkaar te plannen.

  Over het algemeen doneren anti-COVID-19-plasmadonor 4 tot 6 keer. Er zijn donors die al veel vaker plasma hebben gegeven, maar het kan ook voorkomen dat na de eerste donatie al blijkt dat er onvoldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn.

  We testen elke donatie achteraf op de aanwezigheid van antistoffen. Je ontvangt van ons een brief als er geen bruikbare antistoffen in je bloed zijn aangetroffen. In andere gevallen ontvang je hierover geen bericht.

 • Ik heb maar weinig klachten gehad, heb ik wel bruikbare antistoffen?

  Er lijkt een relatie te zijn tussen de ernst van de klachten bij COVID-19 en de hoeveelheid antistoffen. Maar we kunnen alle hulp gebruiken. Uit onze antistoftest zal blijken of jouw plasma geschikt is voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Elke donatie is waardevol. Ook als er geen antistoffen tegen COVID-19 worden aangetroffen kunnen we je donatie heel goed gebruiken voor de productie van andere geneesmiddelen. Je komt dus nooit voor niets plasma geven!

 • Kan mijn fysieke gesteldheid/gezondheid dit wel aan?

  We vragen je alleen te komen doneren als je je gezond en fit genoeg voelt. Je moet in elk geval 14 dagen hersteld zijn.

 • Ik ben al bloed- of plasmadonor. Wat betekent dit voor mij?

  Als je nu bloeddonor bent, is de kans aanwezig dat je voor het geven van plasma niet terecht kunt op de locatie waar je nu bloed geeft. Op het aanmeldformulier kun je aangeven bij welke locatie je plasma wilt gaan geven.

  Geef je nu plasma op onze nieuwe Powerbank locatie in Utrecht? Het is helaas niet mogelijk om als anti-COVID-19-donor plasma te geven op deze locatie. Je kunt je uiteraard wel aanmelden als anti-COVID-19-donor, maar je zult tijdelijk je afspraken moeten maken op een andere locatie zoals Utrecht Uithof.

 • Heeft het doneren van antistoffen gevolgen voor mijn eigen weerstand?

  Nee, we nemen maar een kleine hoeveelheid plasma af en daarnaast kunnen bepaalde geheugencellen weer nieuwe antistoffen aanmaken. Ook als je geen plasma doneert neemt de hoeveelheid antistoffen tegen COVID-19 in de loop van de tijd af. Het is nog onduidelijk in hoeverre je antistoffen je beschermen wanneer je opnieuw met dit virus in aanraking komt. Het is belangrijk de voorschriften van de Nederlandse regering ter voorkoming van COVID-19, te blijven volgen.

 • Op welke locaties kan ik anti-COVID-19-plasma geven?

  Je kunt bij de meeste vaste afnamelocaties plasma geven. Bekijk onze locaties om te kijken of het doneren van plasma bij jou in de buurt mogelijk is. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen in de afgelopen periode, is er voor een aantal locaties een wachtlijst. Tijdens het aanmelden kun je zien of dit het geval is voor de locatie van jouw voorkeur. We nemen in dat geval contact met je op als er weer plek vrij is op de locatie.

  Op de locatie Utrecht Kanaleneiland (Powerbank) kun je je helemaal niet aanmelden als anti-COVID-19-donor.

 • Ik ben niet positief getest door de GGD. Mag ik mij toch aanmelden?

  Op dit moment kun je je alleen aanmelden als je positief getest bent op corona middels een PCR- of een antistoffentest. De test mag ook door een andere partij dan de GGD zijn afgenomen.

Veelgestelde vragen door anti-COVID-19-donors

 • Hoe informeren jullie mij over de hoeveelheid antistoffen?

  We testen elke plasmadonatie op de aanwezigheid van antistoffen. Vanaf november sturen we je na de eerste donatie altijd een brief met de uitslag van de antistoffentest. Bij volgende donaties blijven we het principe hanteren dat we de uitslag alleen delen als er geen antistoffen meer in je bloed zijn aangetroffen. Tot dat moment kun je ervan uitgaan dat je plasma voldoende antistoffen bevat. Telefonisch kunnen we in ieder geval geen testuitslagen doorgeven.

 • Hoe vaak mag ik komen doneren?

  Als anti-COVID-19-plasmadonor ben je iedere week welkom om plasma te geven. Zolang er voldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn kunnen we je donaties gebruiken voor de bereiding van een geneesmiddel tegen corona. Uiteraard bepaal je zelf hoe vaak en met welke frequentie je plasma wilt komen geven. Omdat de hoeveelheid antistoffen afneemt in de tijd en de productie van het geneesmiddel inmiddels is gestart is het wel gewenst om de afspraken snel en kort op elkaar te plannen.

  Over het algemeen doneren anti-COVID-19-plasmadonors 4 tot 6 keer. Er zijn donors die al veel vaker plasma hebben gegeven, maar het kan ook voorkomen dat na de eerste donatie al blijkt dat er geen antistoffen in je bloed aanwezig zijn.

 • Hoe kan ik mij uitschrijven als anti-COVID-19 donor?

  Wil je niet langer als anti-COVID-19-donor ingeschreven staan? Dan kun je telefonisch contact opnemen met de Donorinformatielijn via: 088-730 8686. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 20:00 uur en vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.

  Als je je speciaal voor dit doel als donor hebt aangemeld bij Sanquin dan willen we je vragen eens na te denken over het voorzetten van je donorschap. Ook als gewone plasmadonor of als bloeddonor bent je heel hard nodig. Jouw donaties redden mensenlevens!

  Komt dit nu niet gelegen? Je kunt je ook later altijd weer inschrijven als donor via het aanmeldformulier op onze website.

Veelgestelde vragen over antistoffen

 • Wat zijn antistoffen?

  Antistoffen, ook wel afweerstoffen genoemd, zijn eiwitten die we maken als reactie op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Deze afweerstoffen helpen om ons te beschermen tegen infecties met deze ziekteverwekkers. Het duurt echter even voordat er voldoende antistoffen zijn die ons afdoende beschermen tegen een infectie. In deze periode zijn we vatbaar voor het virus en kunnen we (ernstig) ziek worden. Zodra de antistoffen het virus uit het lichaam hebben verwijderd, is de patiënt genezen.

  Omdat dit coronavirus nieuw is, hebben de meeste mensen nog geen antistoffen tegen dit virus en worden daarom ziek. Sommige van hen heel ernstig. Als jij positief bent getest op het coronavirus, zou het goed kunnen dat jij de juiste antistoffen in je bloed hebt om bij te dragen aan het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen COVID-19.

 • Hoe lang heb ik antistoffen die geschikt zijn voor het geneesmiddel?

  Hierover is nog weinig bekend. We houden nu rekening met ongeveer zes maanden vanaf het begin van de klachten. Dat betekent dat we het liefst zo snel mogelijk willen starten met de plasma-afnames, maar is het wel van belang dat je minimaal twee weken klachtenvrij bent en je weer fit voelt.

 • Wat kunnen mijn antistoffen tegen COVID-19 voor anderen doen?

  Mogelijk kunnen jouw antistoffen tegen COVID-19 andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Het plasma van sommige donors kan gebruikt worden voor directe toediening aan patiënten waardoor de symptomen mogelijk milder worden. Andere donaties worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel, een COVID-19-immunoglobulinepreparaat.

Meer weten? Neem contact met ons op: