De 30.000 kilo is bereikt!

In vliegende vaart heeft Sanquin de opdracht van VWS uitgevoerd en nu ook afgerond: er is sinds april vorig jaar 30.000 kilo plasma ingezameld door donors die zijn genezen van corona. Van dit plasma worden plasmageneesmiddelen gemaakt voor risicogroepen. Hiermee helpen we om coronapandemie te bestrijden.

Maar liefst 35.000 genezen patiënten hebben zich sinds april 2020 als donor aangemeld om antistoffen te doneren. Zij doneerden in een half jaar gemiddeld vier keer een halve liter plasma. Het ingezamelde plasma is in een recordtempo verwerkt tot gezuiverde antistofconcentraten. De opdracht voor inzameling van plasma met antistoffen is voltooid en er is voldoende voorraad.

Voor tienduizenden patiënten is een plasmageneesmiddel of bloedtransfusie een kwestie van leven of dood. Meld je aan!

Veelgestelde vragen over afronding programma

 • Waarom geeft het ministerie eigenlijk geen vervolgopdracht?

  Op dit moment is er ruim voldoende voorraad om te voldoen aan de te verwachten vraag. Onze capaciteit op de afnamelocaties hebben we hard nodig om de reguliere plasma-inzameling op peil te houden. Daarnaast verwachten we dat dankzij het vaccinatieprogramma steeds meer mensen zelf antistoffen hebben aangemaakt en zal groepsimmuniteit de kwetsbaren steeds beter beschermen, waardoor de behoefte aan dit geneesmiddel hopelijk minder zal worden. Mocht in de toekomst het einde van de voorraad in zicht raken en er nog steeds voldoende vraag naar het anti-COVID-19- geneesmiddel zijn, dan kunnen we het inzamelingsprogramma altijd weer opstarten.

 • Wat zijn de resultaten van het geneesmiddel? Werkt het geneesmiddel?

  Er zijn nog geen resultaten bekend over de werkzaamheid van het geneesmiddel. Het is voor andere ziekten bekend dat het geven van specifieke antistoffen werkt, dus we verwachten dit ook voor COVID-19, maar hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

 • Worden plasma- of volbloeddonaties ook getest op COVID-19 antistoffen?

  Nee. Voor gewone donaties is er geen noodzaak om deze test te doen. Sanquin doet wel wetenschappelijk onderzoek naar hoeveel donors in Nederland antistoffen hebben gemaakt door periodiek donaties te testen. Dit onderzoek dient om groepsimmuniteit te meten. Donors krijgen geen uitslag van deze test.

 • Kan ik ook overstappen van plasma naar volbloed doneren?

  Jazeker, het is mogelijk om over te stappen van plasma naar volbloed. Geef je voorkeur door via het overstapformulier of neem contact op via onze Donorinformatielijn (088 – 730 86 86).