menu menu

De 30.000 kilo is bereikt!

In vliegende vaart heeft Sanquin de opdracht van VWS uitgevoerd en nu ook afgerond: er is sinds april vorig jaar 30.000 kilo plasma ingezameld door donors die zijn genezen van corona. Van dit plasma worden plasmageneesmiddelen gemaakt voor risicogroepen. Hiermee helpen we om coronapandemie te bestrijden.

Maar liefst 35.000 genezen patiënten hebben zich sinds april 2020 als donor aangemeld om antistoffen te doneren. Zij doneerden in een half jaar gemiddeld vier keer een halve liter plasma. Sanquin Plasma Products (SPP) heeft het ingezamelde plasma in een recordtempo verwerkt tot gezuiverde antistofconcentraten. De opdracht voor inzameling van plasma met antistoffen is voltooid en er is voldoende voorraad.

Voor tienduizenden patiënten is een plasmageneesmiddel of bloedtransfusie een kwestie van leven of dood. Meld je aan!

Veelgestelde vragen over afronding programma

 • Waarom geeft het ministerie eigenlijk geen vervolgopdracht?

  Op dit moment is er ruim voldoende voorraad om te voldoen aan de te verwachten vraag. Onze capaciteit op de afnamelocaties hebben we hard nodig om de reguliere plasma-inzameling op peil te houden. Daarnaast verwachten we dat dankzij het vaccinatieprogramma steeds meer mensen zelf antistoffen hebben aangemaakt en zal groepsimmuniteit de kwetsbaren steeds beter beschermen, waardoor de behoefte aan dit geneesmiddel hopelijk minder zal worden. Mocht in de toekomst het einde van de voorraad in zicht raken en er nog steeds voldoende vraag naar het anti-COVID-19- geneesmiddel zijn, dan kunnen we het inzamelingsprogramma altijd weer opstarten.

 • Wat zijn de resultaten van het geneesmiddel? Werkt het geneesmiddel?

  Er zijn nog geen resultaten bekend over de werkzaamheid van het geneesmiddel. Het is voor andere ziekten bekend dat het geven van specifieke antistoffen werkt, dus we verwachten dit ook voor COVID-19, maar hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

 • Worden plasma- of volbloeddonaties ook getest op COVID-19 antistoffen?

  Nee. Voor gewone donaties is er geen noodzaak om deze test te doen. Sanquin doet wel wetenschappelijk onderzoek naar hoeveel donors in Nederland antistoffen hebben gemaakt door periodiek donaties te testen. Dit onderzoek dient om groepsimmuniteit te meten. Donors krijgen geen uitslag van deze test.

 • Kan ik ook overstappen van plasma naar volbloed doneren?

  Jazeker, het is mogelijk om over te stappen van plasma naar volbloed. Geef je voorkeur door via het overstapformulier of neem contact op via onze Donorinformatielijn (088 – 730 86 86).

Veelgestelde vragen over aanmelden

 • Wat wordt er van mij verwacht als anti-COVID-19-donor?

  Als anti-COVID-19-plasmadonor ben je iedere week welkom om plasma te geven. Zolang er voldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn kunnen we je donaties gebruiken voor de bereiding van een geneesmiddel tegen corona. Uiteraard bepaal je zelf hoe vaak en met welke frequentie je plasma wilt komen geven. Omdat de hoeveelheid antistoffen afneemt in de tijd en de ontwikkeling van het geneesmiddel inmiddels is gestart is het wel gewenst om de afspraken snel en kort op elkaar te plannen.

  Over het algemeen doneren anti-COVID-19-plasmadonor 4 tot 6 keer. Er zijn donors die al veel vaker plasma hebben gegeven, maar het kan ook voorkomen dat na de eerste donatie al blijkt dat er onvoldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn.

  We testen elke donatie achteraf op de aanwezigheid van antistoffen. Je ontvangt van ons een brief als er geen bruikbare antistoffen in je bloed zijn aangetroffen. In andere gevallen ontvang je hierover geen bericht.

 • Ik heb maar weinig klachten gehad, heb ik wel bruikbare antistoffen?

  Er lijkt een relatie te zijn tussen de ernst van de klachten bij COVID-19 en de hoeveelheid antistoffen. Maar we kunnen alle hulp gebruiken. Uit onze antistoftest zal blijken of jouw plasma geschikt is voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Elke donatie is waardevol. Ook als er geen antistoffen tegen COVID-19 worden aangetroffen kunnen we je donatie heel goed gebruiken voor de productie van andere geneesmiddelen. Je komt dus nooit voor niets plasma geven!

 • Kan mijn fysieke gesteldheid/gezondheid dit wel aan?

  We vragen je alleen te komen doneren als je je gezond en fit genoeg voelt. Je moet in elk geval 14 dagen klachtenvrij zijn.

 • Ik ben al bloed- of plasmadonor. Wat betekent dit voor mij?

  Als je nu bloeddonor bent, is de kans aanwezig dat je voor het geven van plasma niet terecht kunt op de locatie waar je nu bloed geeft. Op het aanmeldformulier kun je aangeven bij welke locatie je plasma wilt gaan geven.

  Geef je nu plasma op onze nieuwe Powerbank locatie in Utrecht? Het is helaas niet mogelijk om als anti-COVID-19-donor plasma te geven op deze locatie. Je kunt je uiteraard wel aanmelden als anti-COVID-19-donor, maar je zult tijdelijk je afspraken moeten maken op een andere locatie zoals Utrecht Uithof.

 • Heeft het doneren van antistoffen gevolgen voor mijn eigen weerstand?

  Nee, we nemen maar een kleine hoeveelheid plasma af en daarnaast kunnen bepaalde geheugencellen weer nieuwe antistoffen aanmaken. Ook als je geen plasma doneert neemt de hoeveelheid antistoffen tegen COVID-19 in de loop van de tijd af. Het is nog onduidelijk in hoeverre je antistoffen je beschermen wanneer je opnieuw met dit virus in aanraking komt. Het is belangrijk de voorschriften van de Nederlandse regering ter voorkoming van COVID-19, te blijven volgen.

 • Op welke locaties kan ik anti-COVID-19-plasma geven?

  Je kunt bij de meeste vaste afnamelocaties plasma geven. Bekijk onze locaties om te kijken of het doneren van plasma bij jou in de buurt mogelijk is. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen in de afgelopen periode, is er voor een aantal locaties een wachtlijst. We nemen in dat geval contact met je op als er weer plek vrij is op de locatie.

  Op de locatie Utrecht Kanaleneiland (Powerbank) kun je je helemaal niet aanmelden als anti-COVID-19-donor.

 • Ik ben niet positief getest door de GGD. Mag ik mij toch aanmelden?

  Op dit moment kun je je alleen aanmelden als je positief getest bent op corona middels een PCR- of een antistoffentest. De test mag ook door een andere partij dan de GGD zijn afgenomen.

Veelgestelde vragen door anti-COVID-19-donors

 • Hoe informeren jullie mij over de hoeveelheid antistoffen?

  We testen elke anti-COVID-19-plasmadonatie op de aanwezigheid van antistoffen. Vanaf november 2020 sturen we na de eerste donatie altijd een brief met de uitslag van de antistoffentest. Bij volgende donaties blijven we het principe hanteren dat we de uitslag alleen delen als er geen antistoffen meer in je bloed zijn aangetroffen. Tot dat moment kun je ervan uitgaan dat je plasma voldoende antistoffen bevat. Telefonisch kunnen we in ieder geval geen testuitslagen doorgeven.

 • Hoe vaak mag ik komen doneren?

  Als anti-COVID-19-plasmadonor ben je iedere week welkom om plasma te geven. Zolang er voldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn kunnen we je donaties gebruiken voor de bereiding van een geneesmiddel tegen corona. Uiteraard bepaal je zelf hoe vaak en met welke frequentie je plasma wilt komen geven. Omdat de hoeveelheid antistoffen afneemt in de tijd en de productie van het geneesmiddel inmiddels is gestart is het wel gewenst om de afspraken snel en kort op elkaar te plannen.

  Er zijn donors die al veel vaker plasma hebben gegeven, maar het kan ook voorkomen dat na de eerste donatie al blijkt dat er geen antistoffen in je bloed aanwezig zijn.

 • Hoe kan ik mij uitschrijven als anti-COVID-19 donor?

  Wil je niet langer als anti-COVID-19-donor ingeschreven staan? Dan kun je telefonisch contact opnemen met de Donorinformatielijn via: 088-730 8686. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 20:00 uur en vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.

  Als je je speciaal voor dit doel als donor hebt aangemeld bij Sanquin dan willen we je vragen eens na te denken over het voorzetten van je donorschap. Ook als gewone plasmadonor of als bloeddonor bent je heel hard nodig. Jouw donaties redden mensenlevens!

  Komt dit nu niet gelegen? Je kunt je ook later altijd weer inschrijven als donor via het aanmeldformulier op onze website.

Veelgestelde vragen over antistoffen

 • Wat zijn antistoffen?

  Antistoffen, ook wel afweerstoffen genoemd, zijn eiwitten die we maken als reactie op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Deze afweerstoffen helpen om ons te beschermen tegen infecties met deze ziekteverwekkers. Het duurt echter even voordat er voldoende antistoffen zijn die ons afdoende beschermen tegen een infectie. In deze periode zijn we vatbaar voor het virus en kunnen we (ernstig) ziek worden. Zodra de antistoffen het virus uit het lichaam hebben verwijderd, is de patiënt genezen.

  Omdat dit coronavirus nieuw is, hebben de meeste mensen nog geen antistoffen tegen dit virus en worden daarom ziek. Sommige van hen heel ernstig. Als jij positief bent getest op het coronavirus, zou het goed kunnen dat jij de juiste antistoffen in je bloed hebt om bij te dragen aan het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen COVID-19.

 • Hoe lang heb ik antistoffen die geschikt zijn voor het geneesmiddel?

  Hierover is nog weinig bekend. We houden nu rekening met ongeveer zes maanden vanaf het begin van de klachten. Dat betekent dat we het liefst zo snel mogelijk willen starten met de plasma-afnames, maar is het wel van belang dat je minimaal twee weken klachtenvrij bent en je weer fit voelt.

 • Wat kunnen mijn antistoffen tegen COVID-19 voor anderen doen?

  Mogelijk kunnen jouw antistoffen tegen COVID-19 andere patiënten helpen bij het opruimen van het virus. Het plasma van sommige donors kan gebruikt worden voor directe toediening aan patiënten waardoor de symptomen mogelijk milder worden. Andere donaties worden gebruikt voor de bereiding van een plasmageneesmiddel, een COVID-19-immunoglobulinepreparaat.

Meer weten? Neem contact met ons op: