Bloedtest HTLV-I/II

Gedoneerd bloed moet veilig en gezond zijn voor de patiënt die het ontvangt. Daarom testen we alle donaties op bloedoverdraagbare infectieziekten, waaronder HTLV-I/II. Als je drager bent van dit virus, mag je geen bloed geven.

Wat is HTLV-I/II?

HTLV-I/II (het Human T-cell Lymphotropic Virus) is een virus dat een zeldzame vorm van leukemie (bloedkanker) of verlammingen kan veroorzaken. Je kunt dit virus oplopen door seksueel contact met iemand die het heeft. Zwangere vrouwen die het virus dragen, kunnen het ook doorgeven aan de baby in de buik. Het kan tientallen jaren duren voordat het virus leidt tot bloedkanker of verlammingen.

De meeste besmette mensen hebben geen klachten, maar blijven wel drager van het virus. Er bestaat geen vaccin tegen HTLV-I/II. HTLV-I/II is een zeldzaam virus in Nederland. In Japan, het Caribisch gebied (onder andere Caribisch Nederland) en Afrika komt het veel vaker voor. 

We willen natuurlijk voorkomen dat bloed besmet met HTLV-I/II wordt doorgegeven aan een patiënt. Daarom mag je geen bloed of plasma doneren als je HTLV-I/II in je bloed hebt zitten. We testen hier eenmalig op bij je eerste afspraak. De uitslag volgt later.

Levens verbeteren en redden?

Doneren kost je per jaar maar een paar uur tijd, maar het levert veel moois op. Met jouw bloed kunnen we medicijnen maken en zelfs levens redden.