menu menu

Test op hiv

Bloed voor bloedtransfusies moet veilig en gezond zijn. Daarom test Sanquin alle donaties op een aantal ziektes, waaronder hiv. Als je hiv hebt, mag je geen bloed geven.

Hiv veroorzaakt aids

Hiv, het humaan immuundeficiëntievirus, is het virus dat aids veroorzaakt. Aids tast de afweer aan, zodat de drager na verloop van tijd tegen geen enkele infectie meer is opgewassen. De patiënt kan dan doodziek worden van een simpele verkoudheid. De verschijnselen van aids kunnen met aidsremmers worden bestreden, maar genezing is nog erg zeldzaam. 

Iemand die met hiv besmet is, kan zich nog jaren gezond voelen, maar blijft levenslang drager van het virus, ofwel seropositief. Uiteindelijk leidt een onbehandelde hiv-besmetting vrijwel altijd tot aids. Uiteraard mag bloed dat hiv bevat, niet aan patiënten gegeven worden.

Is jouw bloed veilig?

Nadat je besmet bent met hiv, duurt het een paar weken tot dit aangetoond kan worden in je bloed. De test is dan dus niet 100% betrouwbaar. Geef daarom geen bloed als je risico hebt gelopen op besmetting met hiv of een andere bloedoverdraagbare ziekte. In onze donortest kun je zien welke risicofactoren er zijn voor besmetting. 

Wil jij levens redden?

Ben je nog geen donor, en heb je een paar keer per jaar een uurtje de tijd? Meld je dan nu aan als bloeddonor bij Sanquin!