menu menu

Test op hepatitis E

Sanquin test elke donatie op aanwezigheid van het hepatitis E-virus.

Wat is hepatitis E?

Hepatitis E is een ontsteking van de lever veroorzaakt door het hepatitis E-virus. Het in Nederland voorkomende type 3 virus veroorzaakt bij gezonde mensen meestal geen klachten. De persoon die de infectie heeft, merkt er zelf vaak niets van. Echter, patiënten die door hun ziekte of behandeling een verzwakte afweer hebben, kunnen ernstig ziek worden van een infectie met het hepatitis E-virus. 

Hoe besmetting bij mensen plaatsvindt, is nog niet helemaal duidelijk. Het eten van besmet, onvoldoende verhit voedsel lijkt een rol te spelen. Het hepatitis E-virus type 3 kan voorkomen in vlees van varkens, maar ook van wild.

Ben je donor?

Als we het hepatitis E-virus in jouw donatie aantonen, krijg je hierover een brief. Voor een gezonde bloeddonor is een besmetting met het hepatitis E-virus doorgaans niet gevaarlijk. Het lichaam maakt antistoffen, die het virus definitief opruimen. De gegeven donatie kunnen we echter niet gebruiken. 

Omdat het een aantal weken kan duren voordat het virus volledig is opgeruimd, mag je drie maanden geen bloed geven als er hepatitis E-virus in je bloed is aangetoond. Daarna kun je gewoon weer bloed geven. 

Wil jij levens redden?

Ben je nog geen donor, en heb je een paar keer per jaar een uurtje de tijd? Meld je dan nu aan als bloeddonor bij Sanquin!