Bloedtest hepatitis E

Gedoneerd bloed moet veilig en gezond zijn voor de patiënt die het ontvangt. Daarom testen we alle donaties op bloedoverdraagbare infectieziekten, waaronder hepatitis E. Als je drager bent van dat virus, mag je geen bloed geven.

Wat is hepatitis E?

Hepatitis E is een ontsteking van de lever veroorzaakt door het hepatitis E-virus. Er zijn verschillende varianten van het virus. Van de varianten die in Nederland voorkomen, word je niet erg ziek als je verder gezond bent. Alleen als je een verzwakte afweer hebt door een andere ziekte. Van de varianten die in tropische landen voorkomen, kun je ook als gezonde persoon heel ziek worden. Hoe je hepatitis E kunt krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Het eten van besmet, onvoldoende verhit voedsel (vooral vlees) lijkt een rol te spelen.

We willen natuurlijk voorkomen dat bloed besmet met hepatitis E wordt doorgegeven aan een patiënt. Daarom mag je tijdelijk geen bloed of plasma doneren als je hepatitis E in je bloed hebt zitten. Bij elke donatie testen we dit. Als uit de test blijkt dat je hepatitis E hebt, dan ontvang je hierover een brief.

Levens verbeteren en redden?

Doneren kost je per jaar maar een paar uur tijd, maar het levert veel moois op. Met jouw bloed kunnen we medicijnen maken en zelfs levens redden.