menu

Bloedtest hepatitis C

Gedoneerd bloed moet veilig en gezond zijn voor de patiënt die het ontvangt. Daarom testen we alle donaties op bloedoverdraagbare infectieziekten, waaronder hepatitis C. Als je drager bent van dat virus, mag je geen bloed geven.

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een vorm van leverontsteking, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Naast hepatitis B is dit een van de belangrijkste bloedoverdraagbare hepatitis virussen. Tegen het hepatitis C-virus bestaat geen vaccin.
De ziekteverschijnselen van hepatitis C zijn vergelijkbaar met die van hepatitis B, maar een hepatitis C-besmetting wordt vaker een chronische variant. De ziekte is met medicijnen te behandelen, maar wordt soms toch chronisch. Daarbij kan onherstelbare schade aan de lever optreden en bovendien leverkanker ontstaan.
We willen natuurlijk voorkomen dat bloed besmet met hepatitis C wordt doorgegeven aan een patiënt. Daarom mag je geen bloed of plasma doneren als je hepatitis C in je bloed hebt zitten. Bij elke donatie testen we dit.

Levens verbeteren en redden?

Doneren kost je per jaar maar een paar uur tijd, maar het levert veel moois op. Met jouw bloed kunnen we medicijnen maken en zelfs levens redden.