30 nieuwe donors ter ere van overleden Rajiv

24 februari is voor Niranjani Roopram een speciale datum. Het is de verjaardag van haar man Rajiv die vier geleden is overleden aan acute leukemie. Een ziekte waarbij hij veel bloeddonaties nodig heeft gehad. Dit jaar zou hij 30 jaar geworden zijn. Voor Niranjani was dit aanleiding om via Instagram een actie op te zetten om dertig nieuwe bloeddonors te werven.

Nog geen donor? Meld je aan!

“Hij stond altijd voor iedereen klaar.”

Al vier jaar lang steunt Niranjani op de verjaardag van Rajiv mensen die in een moeilijke situatie zitten. Niranjani: “Ik doe dit ter nagedachtenis aan hem en eigenlijk om twee redenen. Allereerst omdat mijn man iemand was die altijd klaarstond voor anderen en graag mensen wilde helpen waar hij kon. Hij was dan ook niet voor niets arts in opleiding. De tweede reden is dat we zelf natuurlijk in een moeilijke situatie hebben gezeten. Je ervaart dan hoe fijn het is als er iets speciaals voor je wordt gedaan. Het geeft mij voldoening om dit elk jaar ter ere van mijn man en van zijn leven te kunnen doen. Zo heb ik vorig jaar met mijn familie en vriendinnen gekookt voor alle ouders, broertjes en zusjes in het Ronald McDonald Huis, gewoon omdat ik weet dat je slecht voor jezelf zorgt als een van je naasten ernstig ziek is.”

“Actie geslaagd!”

Niranjani kreeg veel positieve reacties op haar actie, maar merkte daarbij ook dat er veel onwetendheid heerst omtrent bloeddonaties. Niranjani: “Er was bijvoorbeeld iemand die eerst even naar de huisarts wilde om haar hb te controleren, terwijl dit standaard al gebeurt bij de donorkeuring. Ook denken mensen soms dat je heel vaak moet doneren en dat het je veel tijd kost”.

De actie van Niranjani mogen we geslaagd noemen. Niranjani: “Ik had bedacht om een periode van een maand te nemen om dertig donors te zoeken, maar binnen 24 uur zat ik al op twintig! Nu, drie weken later zijn we al over de dertig! Fantastisch! Iedereen die zich via deze actie heeft aangemeld, wil ik graag enorm bedanken”.

Lees meer informatie over acute leukemie of bekijk meer verhalen over leukemie op kanker.nl.

Nog geen donor? Er wordt op je gerekend!

01 juli 2021