Menno: preekt rechts-vrijzinnig, prikt links

Onbaatzuchtig iets voor een ander doen. Dat is voor Menno de essentie van donorschap. 

Onbaatzuchtig iets voor een ander doen. Dat is een belangrijke boodschap die Menno Hofman als gastpredikant uitdraagt aan mensen. Hij geeft daar zelf ook gehoor aan met zijn plasmadonorschap. 

Nog geen donor? Meld je aan!

"Het beeld van de barmhartige Samaritaan past eigenlijk heel goed bij donorschap”, zegt Menno. “Als donor maakt het niet uit wat je gelooft, wat je doet of waar je vandaan komt. Iedereen staat bloed of plasma af omdat ze daarmee mensen die ze helemaal niet kennen kunnen helpen. En de mensen die het ontvangen, hebben ook weer allerlei verschillende achtergronden. Donorschap overstijgt de grenzen van al die verschillende groepen in de samenleving, die het misschien op andere terreinen helemaal niet eens zijn met elkaar. Het is een mooi voorbeeld van naastenliefde."

Preken 

Menno is gastpredikant voor een aantal vrijzinnige protestantse gemeenten. Hij staat regelmatig op de kansel, onder meer in de Lokhorstkerk in Leiden. Toch is hij voorzichtig met het oproepen tot donor worden in zijn preken. "Als predikant wil ik sowieso niets ‘opdringen’ aan mensen, dat past niet bij de vrijzinnige gedachte. Bovendien werk ik zelf bij Sanquin; ik wil niet dat mensen denken dat ik er uit een soort eigenbelang over vertel. Ik heb het in mijn preken wel regelmatig over hoe je iets voor een ander kunt betekenen. In die zin zou ik het bloed- en plasmadonorschap als voorbeeld kunnen noemen, naast een aantal andere voorbeelden."

Verhaal gaat verder onder de foto

Net dat zetje 

Was zijn geloof de reden dat hij zelf donor werd? "Dat is een lastige vraag, want ik kan mezelf niet als iemand anders zien dan de Menno die ik nu ben, en die gelovig is. Ik werkte al bij Sanquin toen ik besloot me aan te melden als bloeddonor. Weliswaar niet bij de Bloedbank, ik ben medewerker Quality Assurance en werk in die rol voor andere afdelingen van Sanquin. Maar iedereen binnen onze organisatie is natuurlijk bekend met het donorschap en weet hoe belangrijk het is. Tegelijkertijd past bloed doneren heel goed bij de aanmoediging die je als gelovige krijgt om anderen te helpen, ook mensen buiten je eigen kring. Mijn geloof kan mij net dat zetje hebben gegeven."

Puzzel 

Menno is van bloed doneren inmiddels overgestapt naar plasma – "daar is een nóg grotere behoefte aan" – en probeert iedere maand te doneren. "Ik doe het altijd als ik op mijn werk ben, alleen werk ik sinds corona vaak thuis. Soms is het best een puzzel om een moment te vinden waarop ik én op mijn werk ben, én tijd heb, én niet toevallig net verkouden ben of zoiets. Maar het is heel belangrijk, dus ik blijf het zeker doen. Ik heb ook geen last van prikangst of zo, ik kijk gewoon naar hoe de zak zich vult met mijn plasma. En na de donatie doe ik rustig aan, want je moet je lijf wel even de tijd geven om bij te komen."

11 augustus 2023