Marlies over doneren in coronatijd

Doneren in coronatijd. Is dat nou heel anders dan normaal? Welke overwegingen maken donors om tóch te komen doneren? Marlies Blesgraaf (29) heeft al meer dan honderd keer gedoneerd. Normaal gaat ze naar de bloedbanklocatie in Rotterdam omdat dat op weg is naar haar werk, maar vanwege corona doneert ze nu vlakbij haar huis, in Bergen op Zoom.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan!

Waarom ben je donor geworden?

Mijn opa en vader waren allebei donor. Als klein meisje vond ik dat heel gaaf. Op mijn negentiende ben ik zelf begonnen met doneren. Eerst bloed, maar daar had ik erg veel last van. Ik werd er zo moe en slap van, dat het zelfs een uitdaging was om na de donatie thuis te komen. Van plasma geven heb ik geen last. Ik vind het heel mooi om dit voor een ander te kunnen doen.

Heb je getwijfeld om te komen doneren in coronatijd?

Nee, ik ga ervan uit dat de procedures op de juiste wijze gevolgd worden bij Sanquin. En doneren is juist nu belangrijk! Ik werk niet in de zorg, dus kan niet op die manier mijn bijdrage leveren. Maar door te blijven doneren, kan ik tenminste nog íets doen. En ik let goed op als ik in de buurt ben van iemand die verkouden is.

Ervaar je het doneren nu anders dan normaal?

Ik merk dat een bezoek aan de bloedbank nu echt als een uitje voelt, omdat ik dan weer even contact heb met mensen. Ik woon namelijk alleen en werk nu vanuit huis – ik doe promotieonderzoek. Ik ben dus heel veel op mezelf en dan is het fijn om eens in de twee weken plasma te komen doneren. Dat waardeer ik meer dan normaal.

Ben je bang om het coronavirus te krijgen?

Ik vermoed dat ik het al gehad heb, maar dat was helemaal in het begin van de corona-uitbraak. Ik had toen hele milde klachten. En als ik het nog niet gehad heb, dan denk ik dat het zal meevallen vanwege mijn leeftijd. Dus nee, ik ben niet bang.

Zijn er dingen die je nu doet die je voorheen niet deed?

Al mijn sport is weggevallen. Ik doe aan klimmen, paardrijden en langeafstandswandelen. Dat kan nu allemaal niet. Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk via Facetime sportoefeningen te doen. Verder lees ik veel en heb ik het puzzelen opgepakt. Dat laatste vind ik eigenlijk verschrikkelijk ouwerwets, haha. Als je me twee maanden geleden verteld had dat ik dat zou doen, had ik je niet geloofd. Maar je moet wat hè?

Wat mis je het meest in deze coronatijd?

Het klimmen. En dan niet alleen het fysieke aspect ervan, maar vooral het sociale aspect. Ja, de contacten met anderen mis ik het meeste… Het liefst zou ik met dit weer met een groep mensen aan het klimmen zijn in de Ardennen.