Henk: “Het is fijn om te helpen bij een ziekte die je zelf ook had”

Henk Veurink (61) heeft 11 augustus voor de 10e keer anti-COVID-19-plasma gedoneerd op de bloedbank in Zwolle. Henk: “Ik heb zelf corona gehad en het is heel fijn om mensen te kunnen helpen die het nu ook krijgen. Die antistoffen in mijn plasma zijn heel belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen. Het is dus van groot belang om te geven!”

Plasma doneren tegen corona?

In de week van 20 maart heeft Henk corona gekregen. “Ik was al een week lang ziek en had heel veel koorts. Ik was heel moe en kon ook niet goed eten. Toen ik benauwd begon te worden, kwam ik bij de longarts terecht en daar ben ik ook op corona getest. De test was positief. We hadden al wel een vermoeden maar toen werd er nog nauwelijks getest, ook niet door de huisarts. Ik ben voor de behandeling opgenomen in het ZGT in Almelo. Eerst op de IC en daarna op de longafdeling. Ik ben op beide afdelingen zeer professioneel en vriendelijk verzorgd.” 

“De wereld een beetje beter maken”

Henk is economiedocent op het Zone College in Zwolle. Onder de naam eco-schools laat hij scholieren in groepjes van vier projecten opzetten waarmee ze hun school nog duurzamer kunnen maken. “Daar hebben we landelijk zelfs hele mooie resultaten mee gehaald” vertelt hij. “Zo heeft de school nu bijvoorbeeld centrale afvalpunten waar leerlingen al hun afval scheiden. In de docentenkamer kwam er een bak voor kartonnen koffiebekers waar de leerlingen oesterzwammen op laten groeien. En ook hebben leerlingen onderzoek gedaan naar waterverspilling op school.”

“Zodra ik beter was, zou ik me aanmelden als plasmadonor”

Henk gelooft in projecten waar de wereld een beetje beter van wordt en is daarom ook anti-COVID-19-plasmadonor geworden. Henk: ”Toen ik herstellende was, had ik zoveel tijd om te lezen. En toen zag ik al dat er behoefte was aan die antistoffen. Ik wist direct dat ik me bij Sanquin zou aanmelden zodra ik beter was. Dat heb ik ook gedaan en ik kon gelijk terecht in Zwolle. Ik ben al tientallen jaren bloeddonor, en dat ga ik straks ook weer doen, maar op dit moment zijn die antistoffen voor de huidige coronapatiënten vreselijk belangrijk.. Van de overstap op plasma merk je trouwens bijna niets. Je hebt dezelfde voorbereiding. Je gaat op de stoel zitten, je wordt geprikt en de techniek doet zijn werk. Hoe plasma verwerkt wordt is anders, maar ik merk bij de afname geen verschil. Alleen dat het iets langer duurt. Ook heb ik nergens last van, geen duizeligheid, niets. Ik heb nu 10 donaties achter de rug en die gingen dan ook heel soepeltjes.”

“Geef jouw plasma, gewoon doen!”

Henk vindt het wel jammer dat er zoveel om donors gevraagd moet worden. Henk: “Je zou zeggen dat iedereen zich wel aanmeldt want het stelt helemaal niks voor. Maar ja, misschien zijn sommige mensen toch wat angstig voor de naald. Of kunnen ze niet zo goed tegen bloed en doen ze het daarom maar niet. Tegen hen en iedereen die kan doneren maar het nog niet doen, zou ik op het hart willen drukken ‘Maak spoedig een afspraak en doneer je plasma.’ Er is geen gevaar aan verbonden. Het Sanquin personeel is zeer deskundig en vriendelijk dus het gaat allemaal heel professioneel. En je wordt ook nog eens goed verzorgd. Dus ga alsjeblieft! Gewoon doen. Het kost je alleen een beetje tijd en je helpt er heel veel mensen mee.”

13 juli 2021