menu

Edwin: “Ik voel me moreel verplicht om antistoffen te geven”

Nog voordat de infectieziekte COVID-19 op 11 maart 2020 als pandemie werd erkend, had Edwin Klaasen (46) uit Waalwijk zijn twee weken quarantaine er al bijna op zitten. Toen de eerste besmetting in Nederland op 27 februari werd vastgesteld, kwam Edwin er vlak achteraan. Hij kwam met een grote groep mensen op 1 maart terug van vakantie uit Noord-Italië, van wie er veel aan het kuchen waren. Dat ging de dag erna over in hoesten en koorts en toen gingen de alarmbellen af.

Plasma doneren tegen corona?

Edwin: “Op zondag 1 maart kwamen we terug van vakantie in Noord-Italië. We waren met een groep van zeven stellen, met de kinderen erbij zo’n 28 man. ’s Avonds bleek uit de groepsapp dat er meerdere mensen wat grieperig waren. We zouden er een nachtje over slapen en werden allemaal met hetzelfde gevoel wakker: ‘Wat hebben we nou aan onze fiets hangen? Zijn we nu allemaal ziek of zo?’ Toen hebben we de GGD gebeld, onze klachten verteld, en kregen we te horen dat de plek waar we zaten net tot risicogebied was uitgeroepen. Op 4 maart kwam de GGD langs en zijn mijn vriendin en ik positief getest. Samen met mijn kinderen zijn we in quarantaine gegaan. Ik kende mijn vriendin trouwens net twaalf weken en na die twee weken quarantaine is ze nog steeds bij me. Dat is dus ook positief getest.”

In quarantaine met 42 mensen aan het werk en geen omzet

Donderdag ging onze koorts weg, dus ik kon de hele wereld weer aan. Maar we moesten wel binnen blijven zitten. Daar zit je niet echt op te wachten. Ik ben ondernemer, moest twee weken in quarantaine en ondertussen valt heel Nederland in elkaar. Ik heb 42 mensen aan het werk en draaide geen omzet, dus dat is wel even spannend. Daar voel ik me verantwoordelijk voor.”

Naast zijn medewerkers voelt Edwin zich ook verantwoordelijk voor mensen die hij niet kent. Daarom heeft hij zich ook aangemeld als plasmadonor. Zijn plasma bevat antistoffen waarmee andere mensen mogelijk geholpen kunnen worden. Mensen met een lage weerstand of ouderen zouden met deze antistoffen tijdelijk immuun kunnen worden gemaakt tegen het virus. Mensen die genezen zijn van COVID-19 kunnen zich bij Sanquin aanmelden voor het doneren van hun plasma. “Ik voel me moreel verplicht om mijn antistoffen te geven en ben nu een heel trotse plasmadonor. Ik was al bloeddonor, maar was al zo’n anderhalf jaar niet meer geweest. Inmiddels heb ik al voor de zesde keer plasma gegeven.”

Bloed of plasma geven is zo belangrijk om te doen

“Ik denk dat ik ook doorga met plasma geven en dan niet meer zo lang wegblijf. Het is gewoon een kwestie van in je agenda zetten. Dan ligt dat vast en ga je ook gewoon. Het kost me een uur. Nou en? Dit is zo belangrijk om te doen. En elke keer als ik bij de bloedbank ben, zit ik met stomme verbazing te kijken hoe ze het allemaal doen. Het is een vreselijk goed uitgedacht systeem. En hoe de dames te werk gaan ook. Zo superveilig, ze komen nergens in aanraking met wat dan ook. Echt top!”

06 juli 2021