menu

Dave: “Ik wil Nederland zo snel mogelijk weer op de rails helpen”

Dave Stenssen (48) uit Dreumel verheugde zich op zijn vertrek naar de Noordpool toen een coronatest roet in het eten gooide. De test was positief, maar heeft gelukkig ook tot iets positiefs geleid. Hij doneert als genezen coronapatiënt inmiddels plasma, zodat kan worden onderzocht of de afweerstoffen in dit plasma helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten. Misschien redt hij er zelfs levens mee. “Een fijn idee”, zo zegt hij zelf.

Plasma doneren tegen corona?

Dave had op 9, 10 en 11 maart van dit jaar milde griepverschijnselen met koorts. “Corona was niet het eerste wat er in mij opkwam. Ik wist dat het corona was door de test die ik voor mijn werk moest ondergaan. Ik zou op 26 maart voor mijn werk als helikopter-onderhoudsmonteur op een marine-onderzoeksschip naar de Noordpool gaan. Het bedrijf dat dit organiseert, wilde dat iedereen twee weken voor vertrek op corona getest zou worden. Ik kreeg de test opgestuurd, heb ‘m gelijk uitgevoerd en teruggestuurd. Toen hebben ze me gebeld dat de uitslag positief was. Ik schoot niet in de paniek en zag het ook wel een beetje aankomen. Als ik terugkijk, vermoed ik dat ik het bij het carnaval heb opgelopen.”

zoom_out_map

“Plasma geven zie ik als een plicht”

Dave werd door een vriendin geattendeerd op het onderzoek van plasma van genezen coronapatiënten. Als genezen coronapatiënten de uitslag hebben van hun PCR-test, krijgen zij van de GGD een verzoek om zich bij Sanquin aan te melden en plasma te doneren.

"Ik moest minimaal vier keer plasma geven. In mijn geval is dat ook maximaal vier keer, want volgende week ben ik onderweg naar de Noordpool. Meer gaat dus niet lukken. Dat plasma geven zie ik in zekere zin als een plicht. Ik ben me ervan bewust dat het heel belangrijk is om Nederland weer zo snel mogelijk op de rails te helpen. Alle beetjes helpen en je kunt er zelfs levens mee redden." 

"Ik ben dan ook benieuwd of het onderzoek met de antistoffen aanslaat en hoe ver ze zijn. Ik heb begrepen dat uit kleine studies bij eerdere SARS-epidemieën, en uit een recente, maar kleine studie uit China, aanwijzingen zijn gevonden dat het zou kunnen helpen. Meer kunnen ze nog niet zeggen, maar goed, er is een stip aan de horizon en ik ben blij dat ik eraan mee kan werken. Halverwege september ben ik weer terug van de Noordpool en mochten ze me mijn plasma dan nog nodig hebben, dan ben ik er voor ze!” 

07 juli 2021