Gordelroos of waterpokken 

Heb je in de laatste vier weken gordelroos of waterpokken gehad? Dan hebben we je hard nodig.

De kans is dan groot dat je antistoffen tegen het varicella-zostervirus in je bloed hebt. Je bent zeer geschikt om plasma te geven met antistoffen tegen dit virus dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt. 

Ja, ik wil meehelpen!

Je kunt ons bellen op 088-730 8686. We stellen je een paar vragen en maken een afspraak voor een volgende donatie waarbij we plasma gaan afnemen. Vooral bij mensen die kort geleden gordelroos of waterpokken hebben gehad, is het gehalte aan varicella-zoster-antistoffen heel hoog. Omdat het gehalte van die antistoffen vaak snel weer daalt, mag je in dit geval gedurende een periode van zes weken elke week plasma geven.

Na die periode van zes weken is het gehalte van de antistoffen te laag en mag je weer elke twee weken plasma geven. Je kunt er na de plasmadonaties ook voor kiezen om weer bloed te geven als dat je voorkeur heeft.

Wie heeft deze antistoffen nodig?

Van plasma met antistoffen tegen gordelroos en waterpokken worden medicijnen gemaakt voor patiƫnten met een sterk verminderde weerstand. Denk hierbij aan kinderen die tegen kanker worden behandeld en te vroeg geboren kinderen.

Wil jij helpen? Meld je eerst aan als bloeddonor. Al bekend bij Sanquin? Geef je dan direct op om plasmadonor te worden via het aanmeldformulier