Bloedbank op wielen

Met de Mobiele Afnamelocatie, kortweg MAL genoemd, bereikt Sanquin 74 plaatsen in Nederland.

De mobiele afnamelocatie van Sanquin is uitgerust met de benodigde apparatuur, materialen en opslagfaciliteiten, waardoor afnamesessies direct van start kunnen gaan. De MAL voldoet aan alle gestelde eisen voor hygiëne, klimaatbeheersing, privacy en veiligheid. 

Modern en comfortabel 

Een ‘bloedbank op wielen’ is in het buitenland een bekender gezicht dan bij ons, maar inmiddels heeft ook Sanquin vier trailers. De MAL is een indrukwekkende verschijning. Deze door de Deense bloedbank geïnspireerde trailer kan aan beide kanten uitschuiven. Zo ontvouwt zich een ruime, moderne bloedbank met plaats voor maar liefst acht bedden en drie keuringskamers. De knaloranje stoelen trekken meteen de aandacht. Met een simpele druk op de knop kunnen ze makkelijk omhoog of omlaag. Alles in de MAL, tot de bloeddrukmeters toe, is op maat gemaakt. Bloed geven in de MAL is comfortabeler dan in de locaties waar Sanquin telkens tijdelijk een afnamelocatie moest opbouwen. Naast deze vier uitschuifbare trailers heeft Sanquin nog één oudere trailer die niet uitschuifbaar is. Deze trailer, onze eerste mobiele afnamelocatie, zal op termijn worden vervangen. 

Duizelingwekkende cijfers 

De MAL is enorm: de totale vloeroppervlakte bedraagt 68 m². Bijzonder is dat de zijden uitschuifbaar zijn, zodat de wagen na het parkeren kan worden omgebouwd tot een ruim donorcentrum. De uitschuifbare zijden zijn tien meter breed. Als de MAL helemaal is uitgeschoven, zijn er veertien parkeerplaatsen nodig. Om na een afnamesessie weg te kunnen rijden, zijn dat er zelfs twintig. De wagen weegt ongeveer 25.000 kilogram. Per dag kunnen tot 120 donors in de MAL terecht. In totaal worden zo jaarlijks ongeveer 100.000 donaties gedaan.

Soms een langere wachtrij voor de eerste afspraak

In vergelijking met een vaste locatie is de ruimte en daardoor de capaciteit van een MAL natuurlijk kleiner. Ook komen de meeste van deze afnamelocaties minder dan twaalf keer per jaar langs, waardoor er op sommige locaties sprake is van een langere wachttijd voor de eerste afspraak. Als dat voor jouw voorkeurslocatie het geval is, dan kun je er ook voor kiezen om voor jouw eerste afspraak naar een andere locatie te komen. Via de locatiezoeker vind je al onze locaties en openingstijden. Wil je daarna voor je eerste donatie een uitnodiging krijgen voor jouw voorkeurslocatie? Dan kun je dit online aan ons doorgeven.