menu

De bloedbank is en blijft open!

De bloedbank is en blijft open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden.

We roepen donors op die:

  • 14 dagen vrij zijn van klachten,
  • geen zieke huisgenoten hebben,
  • jonger dan 70 jaar zijn, 
  • én een oproep hebben gekregen of een afspraak hebben staan

...om te komen doneren op een van onze afnamelocaties. Bekijk onze openingstijden

Sanquin treft alle mogelijke maatregelen om veilige bloed- en plasmaproducten te kunnen garanderen. Daarvoor hebben wij onze donors hard nodig. Bekijk hieronder de maatregelen die we nemen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Bloed geven is een vitaal proces, en daarom gaat de Bloedbank door. We nemen diverse maatregelen om bloeddonatie voor donors en ons personeel zo veilig mogelijk te laten verlopen. 

  • We vragen donors om voldoende afstand van elkaar te houden, ook bij binnenkomst. Personeel zal daarbij ondersteunen. De afnamebedden worden om-en-om gebruikt of uit elkaar geplaatst.
  • De teamleider kan, om grote drukte te voorkomen, je vragen zonder te doneren toch weer naar huis te gaan of later te komen.
  • Donors en personeel met een reëel risico op besmetting, bijvoorbeeld door een zieke huisgenoot, worden tijdelijk uitgesloten van donatie en blijven thuis. Heb jij of je huisgenoot gezondheidsklachten? Blijf thuis!
  • We zorgen voor goede handhygiëne en vragen donors bij aankomst en weggaan de handen te wassen.
  • Werkoppervlakken worden extra schoongemaakt.
  • Wij vragen je om bij het aanprikken weg te kijken, en weinig te spreken om te voorkomen dat een eventuele aanwezigheid van virus in de lucht komt. Ook onze medewerkers houden hier rekening mee.
  • Onze vrijwilligers van 65 jaar en ouder blijven, conform de richtlijn van het UVV hierin, voorlopig thuis. Hierdoor kan het zijn dat de service rondom koffiehoek en het welkom wat anders is dan je gewend bent.
  • Donors van 70 jaar en ouder worden omwille van hun eigen veiligheid gevraagd niet naar de bloedbank te komen.
  • Donors mogen tijdelijk geen kinderen of andere geïnteresseerden meenemen naar de bloedbank. We moeten de afstand tussen mensen voldoende kunnen waarborgen.
  • Bij het binnengaan van de locatie wordt aan donors ter controle twee vragen gesteld: over hun gezondheid en die van hun huisgenoten.

Tijdslot reserveren voor de bloedbank op wielen

Vanaf heden vragen we opgeroepen donors voor de bloedbank op wielen om een tijdslot te reserveren voor hun komst. Het doel daarvan is om de 1,5 meter afstand tussen donors makkelijker te kunnen reguleren en zo een veilige omgeving voor zowel donors als medewerkers te creëren. Donors die opgeroepen worden op een mobiele afnamelocatie, ontvangen een e-mail met uitleg hierover. Dit is een tijdelijke (nood)oplossing. Er wordt hierna bekeken of we dit definitief willen en kunnen inzetten. 

Gezondheid

Bij het doneren van bloed geldt dat donors gezond moeten zijn, en geen tekenen van infectie of verkoudheid mogen vertonen. 

  • Ben je opgeroepen, gezond en heb je geen zieke huisgenoten? Doe de donortest om te checken of je veilig kunt geven. 
  • Een donatie heeft geen nadelige gevolgen voor je eigen immuunsysteem. Er gaat maar een klein deel van de afweercellen mee in de donatie, die worden zeer snel weer aangemaakt.

Plasmadonors

Op sommige locaties vinden nu minder plasma-afspraken plaats, om de afstand tussen de donors te kunnen vergroten. We gebruiken de bedden om-en-om. Dit kan betekenen dat bestaande plasma-afspraken worden uitgesteld. Als dit zo is, nemen we persoonlijk contact met je op. Heb je niets gehoord? Dan kun je gewoon komen. Dit zal duren zolang de 1,5 meter moet worden gewaarborgd.

Onderzoek naar immuniteit

Sanquin doet onderzoek naar de groepsimmuniteit tegen het coronavirus in Nederland. Gedurende periodes van een week wordt bloed van donors getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen het virus.

Dankzij de grote hoeveelheid donaties die we gebruiken, is de test accuraat genoeg om correcte uitslagen te geven over hoe immuniteit over de steekproef verloopt. Maar dat werkt alleen op grote aantallen. Op individueel niveau is de test niet accuraat genoeg, waardoor er geen persoonlijke, betrouwbare testuitslag te geven is. De test heeft dus een sterke wetenschappelijke basis, maar geen diagnostische. 

Locaties

Op dit moment kunnen door verschillende omstandigheden een aantal van onze locaties niet gebruikt worden. Bekijk onze actuele openingstijden.

Uiteraard blijft Sanquin deze situatie nauwgezet volgen. Als er noodzaak toe is, kunnen aanvullende maatregelen worden ingesteld.

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je een vraag die niet in dit artikel is beantwoord, kijk dan bij onze meestgestelde vragen

Informatie over het virus (RIVM.nl) en tips voor hygiëne (RIVM.nl): was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes.

29 april 2020