Nieuwsbericht

Coronavirus en bloed geven

31 januari 2020

Voor nu lijkt het Coronavirus geen gevolgen te hebben voor de bloedveiligheid in Nederland. De huidige ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden. In internationaal verband door de World Health Organisation, in Nederland door het RIVM. Ook binnen Sanquin heeft dit virus de aandacht.

De besmetting met het Coronavirus gaat via de lucht of via voorwerpen die meer mensen aanraken (deurkruk, metrostang). De eerste symptomen van besmetting zijn griepachtig: verhoging, last van de luchtwegen. Tot op heden zijn geen besmettingen bekend met deze of eerdere varianten van een Coronavirus (SARS en MERS) via bloedtransfusie.

Bij de Bloedbank geldt dat donors gezond moeten zijn, en geen tekenen van infectie mogen vertonen. Omdat het Coronavirus snel na besmetting klachten geeft, is de verwachting dat de kans op een besmette donatie ontzettend klein is. Met de huidige maatregelen voor donorselectie (uitstel na verre reis, geen gezondheidsklachten bij intake) zijn op dit moment geen aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig.

Uiteraard blijft Sanquin deze situatie nauwgezet volgen.