Nieuwsbericht

Ernstige bloedingen bij baby's voorkomen

11 december 2018

In het bloed van een zwangere vrouw kunnen antistoffen zitten die de bloedplaatjes van de baby afbreken. Dian Winkelhorst brengt in kaart hoe vaak dat voorkomt en onderzoekt of het raadzaam is daar in de toekomst op te screenen. Ze vertelt er hier meer over.

"Met mijn onderzoek wil ik in kaart brengen of we in de toekomst het bloed van zwangere vrouwen ook na zouden moeten kijken op antistoffen tegen bloedplaatjes. Deze kunnen in zeldzame gevallen leiden tot een tekort aan bloedplaatjes en bloedingen bij de baby. We noemen dit Foetale/Neonatale  Alloimmuun Trombocytopenie (FNAIT). Met mijn onderzoek inventariseer ik hoe vaak dit gebeurt en ontwikkel ik betere testen, want die zijn er nu nog niet. Vroege screening in de zwangerschap en tijdige behandeling met antistoffen uit donorplasma (IVIg) kan FNAIT namelijk voorkomen.

Voor de studie, de HIP-studie geheten, meten we bij zwangere vrouwen de plaatjesbloedgroep. Ontbreekt de bloedgroep, dan zouden zij antistoffen kunnen aanmaken als hun baby wel positief is. Ook die antistoffen meten we. Verder vragen we ruim na de bevalling bij de verloskundige of gynaecoloog naar de gezondheid van de baby. Alle uitslagen worden anoniem opgeslagen, het gaat puur om het inventariseren. We vragen zwangere vrouwen die Rhesus D- en c-negatief zijn om mee te doen met de studie. Het is belangrijk dat die allemaal meedoen, want we mogen, alleen na instemming van de zwangere vrouw, het bloed dat overblijft na de routine-screening in de zwangerschap gebruiken. Dat bloed is al bij Sanquin. Zo hoeft er geen extra bloed afgenomen te worden. Voor een toekomstige diagnostische test onderzoeken we welke antistoffen tegen bloedplaatjes schadelijk zijn en waar deze precies aan binden.

De plaatjesbloedgroep, HPA-1a, zit ook op bloedvatcellen en cellen van de placenta. Als antistoffen daar ook aan binden zouden ze mogelijk meer kwaad kunnen. Ook aan de suikersamenstelling van antistoffen kunnen we mogelijk aflezen hoe gevaarlijk deze zijn. Als het onderzoek is afgerond en alles is geanalyseerd weten we of het raadzaam is om in de toekomst ook te screenen op FNAIT, met als doel ernstige bloedingen bij baby’s te voorkomen. Misschien is het mogelijk om een preventieve behandeling te ontwikkelen, net als het anti-D". 

Dian Winkelhorst is arts-onderzoeker en doet promotieonderzoek bij Sanquin/LUMC.  Voor het opzetten van de HIP-studie heeft ze in 2017 een belangrijke prijs gewonnen op het terrein van de verloskunde. Thijs de Vos, arts-onderzoeker, is inmiddels ook aan de HIP studie verbonden.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking