Terug naar overzicht

Sanquin werkt samen met Synthon aan een nieuw geneesmiddel tegen kanker

Datum
8 maart 2017

Sanquin stelt kennis, antistoffen en intellectueel eigendom beschikbaar aan Synthon voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve immuuntherapieën tegen kanker. Het gaat om de ontwikkeling van therapieën die zich richten op de interactie tussen de eiwitten CD47 en SIRPα.

Bepaalde cellen van het afweersysteem hebben het eiwit SIRPα aan de buitenkant op hun membraan zitten. Als dit eiwit de interactie aangaat met het eiwit CD47 van een andere cel, bijvoorbeeld een kankercel, dan wordt de afweercel minder actief. De afweercel valt de andere cel vervolgens niet aan en krijgt dus als het ware een “eet-mij-niet-op”-signaal. Door deze interactie tussen CD47 en SIRPα te verstoren met antistoffen kan het afweersysteem beter kankercellen te lijf gaan. Sanquin deelt kennis en antistoffen gericht op de interactie tussen CD47 en SIRPα met Synthon om samen een effectieve behandeling tegen kanker te ontwikkelen. Verbetering van immunotherapie tegen kanker is een van de aandachtsgebieden ('medical needs') van het onderzoek van Sanquin.

Synthon is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gevestigd in Nijmegen, dat zich richt op moleculaire middelen voor de behandeling van kanker en auto-immuunziekten. In 2016 was Synthon een van de tien finalisten in de strijd om de titel van nationaal icoon. Nationale iconen zijn bedrijven van een hoog internationaal niveau op het gebied van innovatie waar Nederland trots op kan zijn. Mede daardoor is Synthon een ideale partner voor Sanquin om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Voor het ontwikkelen van therapieën is Sanquin afhankelijk van samenwerking met (academische) ziekenhuizen en farmaceutische en biotechnologische industrie. Door samen te werken met Synthon draagt Sanquin bij aan het beschikbaar maken van innovatieve therapeutische behandelingen voor patiënten.

Terug naar overzicht