Terug naar overzicht

Sanquin helpt Suriname met onderwijs en onderzoek

Datum
15 maart 2017

Onderzoekers van Sanquin zijn in januari een week naar Suriname geweest om geneeskundestudenten en artsen te onderwijzen en bij te scholen op immunologisch gebied. Sanquin draagt met een aantal Nederlandse universiteiten al jarenlang bij aan verbeterde immunologische kennis in Suriname. Dit jaar is er ook een start gemaakt met het opzetten van een immunologisch onderzoekslab.

Rohma BanwariBehalve colleges stond dit bezoek in het teken van het inwerken van de Surinaamse Rohma Banwari, die in de toekomst de onderwijstaken op zich gaat nemen. De in Nederland getrainde Banwari gaat daarnaast aan de medische faculteit op de Anton de Kom universiteit in Paramaribo een lab opzetten voor immunologisch onderzoek. Ze kreeg daarbij hulp van de meegereisde Gerard van Mierlo, teamleider laboratorium bij Sanquin.  

Ziekenhuisdiagnostiek

De eerste testen die Banwari zal gaan draaien in haar nieuwe lab zijn testen die ook bij Sanquin gedaan worden. Daarvoor begint ze met het verzamelen van bloedmonsters van gezonde mensen. Om te bepalen of iemand ziek is moeten eerst de normaalwaardes bekend zijn. Die kunnen onder de Surinaamse bevolking anders liggen dan onder de Nederlandse. In de toekomst zal Banwari haar eigen weg gaan, de lokale ziekenhuisdiagnostiek ondersteunen en vooral op Suriname gerichte testen ontwikkelen. Bijvoorbeeld testen voor tropische infecties, zoals recent met de zika uitbraak.

Inzamelen apparatuur

Gerard van MierloVan Mierlo was eerder betrokken bij de inrichting van zijn nieuwe lab bij Sanquin en kon die ervaring goed gebruiken in Suriname: “Daar ter plekke heb ik een plan gemaakt. Waar komt alle apparatuur, waar zijn stopcontacten nodig. Ook hebben we de apparatuur en reagentia uitgetest”. Die apparatuur bestond grotendeels uit overbodig geraakte en afgeschreven apparatuur van Sanquin. De grote pakketten stonden al klaar in Suriname. Banwari kan nu zelf verder aan de slag met het lab, van Mierlo zal haar op afstand ondersteunen.

Banwari is tijdens de laatste fase van haar studie Biomedische Wetenschappen aan de VU onder de hoede genomen van de afdeling van professor Marieke van Ham van Sanquin. Van Ham, die in Nederland ook een uitgebreid pakket aan onderwijstaken heeft, is al vele jaren betrokken bij het onderwijsproject in Suriname, dat wordt georganiseerd vanuit de Nederlandse Vereniging van Immunologie (NVVI). 

Surinameproject

Het Surinameproject van de NVVI is een initiatief van gepensioneerd professor Moh Daha uit Leiden, hij is zelf van Surinaamse afkomst. De NVVI heeft samenwerking gezocht met Sanquin en een aantal andere universiteiten om elk jaar een team immunologen college te laten geven aan geneeskundestudenten. In die week met colleges wordt een symposium gehouden om ook de artsen bij te scholen in de immunologie. Banwari, die na haar studie in Nederland sowieso terug wilde naar Suriname, is door de Surinamecommissie van de NVVI gevraagd om in de toekomst het immunologieonderwijs en -onderzoek in Suriname gedurende het hele jaar op zich te nemen. Tijdens haar stage bij Sanquin is zij daar gericht op voorbereid.

Terug naar overzicht