Terug naar overzicht

Zomerstop bij bloedvoorziening?

Natuurlijk is er het hele jaar door een constante voorraad bloed, bloedplaatjes en plasma om ziekenhuizen -en daarmee automatisch alle patiënten- te kunnen voorzien. Maar in de zomerperiode zijn veel bloeddonors met vakantie, waardoor ze niet kunnen doneren. Wanneer het weer zich van zijn beste kant laat zien, wordt het aantal bloeddonors dat reageert op de oproepkaart nog eens kleiner. Begrijpelijk, want in het zonnetje op het strand liggen is ook een erg fijn idee! In totaal loopt de afname in de zomervakantie ongeveer tot 40 procent terug. Dit betekent niet dat Sanquin een zomerstop afkondigt, gelukkig is hier een oplossing voor.

Tenminste houdbaar tot

Omdat bloed een kort houdbaar product is (ongeveer vijf weken) kunnen we het aantal afnames voor de zomer niet zodanig verhogen zodat er in de zomerperiode (juli en augustus) geen donors hoeven komen.
Donors ontvangen van ons een kaartje in de bus waarmee ze worden uitgenodigd om te komen doneren. We weten uit ervaring dat er in de zomervakantie minder donors reageren op deze oproep. Tijdens de vakantieperiode schrijven we daarom iets meer donors aan dan normaal. Dankzij eerdere ervaringen kunnen we precies inschatten hoeveel extra donors we moeten aanschrijven om de opkomst op het normale peil te houden, en daarmee houden de bloedvoorraad in Nederland op het juiste niveau. Dus op deze manier grijpen we nooit mis, en verspillen we ook geen bloed!

Het mooie weer en de vakantieperiode hebben dus zeker invloed op de bloedvoorziening in Nederland. Maar gelukkig kunnen we er samen met de donors voor zorgen dat niemand hier hinder van ondervindt. Veel mensen strepen in hun hoofd een to-do lijstje af voordat ze op vakantie gaan: hebben we nog voldoende zonnebrandcrème, is de tent nog compleet? En gelukkig merken we steeds vaker dat een bloeddonatie vlak voor de vakantie ook op dit lijstje staat. 

Erwin Laan, Hoofd bloedinzameling Noordwest.

Terug naar overzicht Reageer hier.
Peter Strooy 6 augustus 2012 - 20:34

Bij deze roep ik mijn collegadonoren dan ook op om toch vooral te blijven geven in deze periode, gezien het grote belang! Veel patienten rekenen op ons, stel ze niet teleur.

Fija Schoonderwoerd 21 juli 2014 - 7:50

Wat zijn de openingstijden tijdens de vakantie in zwolle

Sanquin 31 juli 2014 - 18:1

De openingstijden van locatie Zwolle zijn hier terug te vinden: http://www.sanquin.nl/bloed-geven/ik-geef-bloed/bloedbanklocaties/zwolle/