Terug naar overzicht

Weibel watte?

Weibel-Palade bodies. Het klinkt een beetje als een liedje (‘De Weibel Palade’) of een soort festival (‘Het Weibel Palade Festival’). Maar dat is het niet. Sterker nog, het komt er niet eens bij in de buurt: Weibel Palade bodies zijn staafvormige opslag depots die zich in de vaatwand van het lichaam bevinden. En voor het eerst is er op systematische wijze onderzoek verricht naar de zogeheten componenten die in Weibel Palade bodies aanwezig zijn. Onderzoek met mooi resultaat.

Ellen van Agtmaal heeft het onderzoek de afgelopen vier jaar bij ons op de afdeling Plasma Eiwitten verricht en het vorige maand met de verdediging van haar proefschrift succesvol afgerond. Met het onderzoek van Ellen en haar medeonderzoekers is een aantal nieuwe componenten ontdekt en één daarvan speelt waarschijnlijk een rol bij de vorming van nieuwe bloedvaten. Dit laatste kan weer relevant zijn bij het bestrijden van (de groei van) tumoren. Dit is nu nog toekomstmuziek; eerst is nog veel meer onderzoek nodig.

Hard werken en een beetje geluk

Sanquin voert veel onderzoek uit op het gebied van bloed, plasmageneesmiddelen en diagnostiek. Dit wordt uitgevoerd door onze eigen onderzoekers en door promovendi. Voor promovendi is zo’n onderzoek een ontzettend intensieve periode. Vier jaar lang, vijf dagen per week ben je alleen maar bezig met je onderzoek. Uiteraard voer je dat nooit helemaal alleen uit, maar met medeonderzoekers en medewerkers van Sanquin. Tijdens dergelijke trajecten loop je bijna altijd tegen obstakels aan. Zo was het in het geval van Ellens onderzoek heel lastig om voldoende Weibel Palade bodies te zuiveren. Uiteindelijk is dat gelukt, door hard werken en een beetje geluk, zoals dat vaak bij onderzoeken gaat.

Niet alleen voor promovendi, maar ook onderzoekers bij Sanquin beleven zo’n periode intensief. De betrokkenheid is groot, dus de afronding van een onderzoekstraject met een proefschrift is voor ons ook een feestje! En na zo’n feestje, gaan wij weer aan de slag met de resultaten van het onderzoek. Want voor ons blijven er nog voldoende wetenschappelijke uitdagingen over. Ben jij de volgende promovendus die ons hierbij komt helpen?

Dr. Jan Voorberg is Principle Investigator op de afdeling Plasma Eiwitten bij de divisie Research. Hij houdt zich dagelijks bezig met onderzoek naar de therapeutische eiwitten die zich in bloed bevinden.

Terug naar overzicht