Terug naar overzicht

Test een test wat ie moet testen?

De meeste mensen ondergaan minstens één keer in hun leven een bloedonderzoek. Om de eigen bloedgroep te bepalen bijvoorbeeld, of om te controleren of ze een bepaalde ziekte onder de leden hebben, of ergens allergisch voor zijn. Er wordt een buisje bloed bij hen afgenomen en naar een lab gestuurd, waar analisten het bloed aan een of meerdere testen onderwerpen. Vervolgens rolt er een uitslag uit, die antwoord geeft op de gestelde vraag. Dat klinkt allemaal heel vanzelfsprekend. Maar dat is het niet.

Om een bloedtest te maken, heb je een reagens (meervoud: reagentia) nodig. Dat is een stofje dat zich specifiek bindt aan een andere stof in het bloed, zoals het eiwit van een bepaalde bloedgroep of een virus. Daarmee wordt de eventuele aanwezigheid van die bloedgroep of dat virus aangetoond. En heb je dus de uitslag van je test.

Correcte diagnose

Om een test betrouwbaar te laten zijn, moet je de juiste reagentia gebruiken, die keer op keer hetzelfde reageren. Bij Sanquin maken we zulke reagentia, die we eerst onderwerpen aan een heel scala van onderzoeken en proeven. Dat moet ook wel, want een correcte diagnose kan van levensbelang zijn. Ga maar na: als je bloed van een andere bloedgroep krijgt, die niet bij je eigen bloedgroep past, kan dat een heftige en zelfs dodelijke transfusiereactie veroorzaken. Te horen krijgen dat je een bepaalde ziekte onder de leden hebt, terwijl je die eigenlijk níet hebt (of juist omgekeerd), leidt tot een verkeerde behandeling van je gezondheidsklachten.

Gespecialiseerd

De testen die we bij Sanquin maken, moeten dus voor 300% gegarandeerd de juiste uitslag geven. En dat keer op keer, bij iedere test opnieuw. Het is een lastig traject om dat voor elkaar te krijgen, maar bij Sanquin zijn we hierin gespecialiseerd. De testen moeten voldoen aan een Europese richtlijn, die er op toeziet dat de kwaliteit en veiligheid van een test is gewaarborgd: een keurmerk. Zonder dit keurmerk is de test niet geschikt voor patiëntendiagnostiek.

Geruststellend

Bij Sanquin zorgen we er dus voor dat de kern van een bloedtest – test hij dat wat hij moet testen? – helemaal goed zit. De uitslag is misschien niet altijd leuk om te horen. Maar het is in ieder geval de correcte uitslag om een goede behandeling op af te stemmen. En dat is een geruststellende gedachte, voor al die mensen van wie het bloed wordt onderzocht om te weten wat ze onder de leden hebben.

Paul Brockhoff is marketingmanager bij de divisie Reagents van Sanquin Bloedvoorziening.

Terug naar overzicht