Terug naar overzicht

Sanquin in de race voor subsidie Hartstichting

Sanquin is in de race voor een subsidie van de Hartstichting! Met het geld willen onze onderzoekers verder werken aan de ontwikkeling van ‘personalized medicine’; medicatie op maat voor individuele patiënten.

Zo krijgt een patiënt precies de (hoeveelheid) medicijnen die hij nodig heeft, én worden onnodige kosten door overdosering voorkomen. Hoe? Door een bloedvat van de patiënt na te maken buiten het lichaam, zodat van tevoren duidelijk is wat de conditie is van de patiënt en hoe de medicijnen zullen aanslaan. Onderzoeker Peter Hordijk legt het uit in onderstaand filmpje. Steun onze aanvraag door te liken en te sharen, en deel hieronder je ideeën met ons!

Filmpje Peter Hordijk

 

Terug naar overzicht Reageer hier.
Anoniem 13 oktober 2014 - 16:25

Kunnen jullie de resultaten van dat onderzoek op maat dan ook delen met het Anthony van Leeuwenhoek ziekenhuis? Zij zijn ook met maatwerk onderzoeken bezig en wellicht kunnen jullie bevindingen elkaar versterken?

Peter Hordijk 14 oktober 2014 - 14:24

Ja, dat kan zeker. Veel onderzoekers van Sanquin en het Antoni van Leeuwenhoek/ Nederlands Kanker Instituut kennen elkaar en er is dus vaak uitwisseling van informatie. We weten dat ‘onderzoek op maat’ ook in het kankeronderzoek steeds belangrijker wordt en we denken dat ons eigen werk aan bloedvaten daar inderdaad heel goed bij kan gaan passen

Leendert van Gemeren 14 oktober 2014 - 17:46

Is het mogelijk om Nanogam op termijn te vervangen door bijvoorbeeld eigen stamcellen te kweken en terug te plaatsen? Ik ben nu afhankelijk van driewekelijkse infusies.

Webteam Sanquin 16 oktober 2014 - 11:39

Beste heer Van Gemeren, Wij hebben dit nagevraagd bij onze experts. Op dit moment worden er geen bloedvormende stamcellen buiten het lichaam gekweekt (behalve voor onderzoek) en teruggegeven aan de patiënt. Het is dus op dit moment niet realistisch, maar dit kan op termijn (hopelijk) veranderen. We hopen hiermee uw vraag te hebben beantwoord. Het is verstandig om met verdere vragen naar uw behandelend arts te gaan.