Terug naar overzicht

Kennis delen met koukleumen

“Wat een prachtig gebouw!”, hoorde ik diverse keren uit de monden van onze gasten. “Maar wel koud hier…” Op een druilerige septemberdag ontvingen we bij Sanquin 33 reumatologen uit Oost-Europea, Israël, Turkije en India voor een training over therapeutische antistoffen.

Therapeutische antistoffen zijn in het laboratorium gemaakte antistoffen die als medicijn worden gebruikt bij ziekten zoals kanker, infectieziekten en auto-immuunziekten. Zelf ben ik al jaren betrokken bij deze nieuwe medicijnen, die onder meer bij reuma een spectaculair resultaat geven. Maar we zagen ook dat ze niet bij iedereen goed aanslaan. Dat hebben we nader onderzocht in ons lab, en we ontdekten dat sommige patiënten een afweerreactie krijgen die de werking van het medicijn teniet doet: ze maken antistoffen tegen de antistof.

Betere behandeling voor patiënten
Daarop hebben we bij Sanquin een aantal testen ontwikkeld. We meten of patiënten nog voldoende hoeveelheden therapeutische antistof in hun bloed hebben, en ook of er antistoffen tegen het geneesmiddel aanwezig zijn. Als dat zo is, kan de behandelend arts besluiten om de patiënt voortaan andere medicijnen voor te schrijven. Dat is in de eerste plaats fijn voor de patiënt, want de behandeling sluit beter bij hem of haar aan. Maar het is ook kostenefficiënter om de therapeutische antistoffen, die heel duur zijn, alleen toe te dienen aan mensen bij wie ze echt werken.

Bloedmonsters
Nu therapeutische antistoffen in steeds meer landen worden gebruikt, willen we graag onze kennis delen. Samen met Reade nodigden we reumatologen van over de hele wereld uit voor een dag vol presentaties. De gasten hadden bovendien van tevoren bloedmonsters van hun patiënten ingezonden. Die monsters hebben we getest en de uitslagen lagen klaar om te bespreken met de behandelaars. Zelf hield ik een verhaal over de aspecten van onze tests en ik kreeg leuke reacties uit het publiek.

Kennis delen
Bij Sanquin hebben we heel veel specialisten in huis op allerlei gebieden. Daarnaast hebben we jarenlange ervaring met onderzoek en behandeling van patiënten. We vinden het belangrijk om die kennis te delen met zoveel mogelijk anderen, zodat over de hele wereld patiënten profiteren van onze vindingen. In november verwachten we weer een groep reumatologen, ditmaal uit Spanje. We zetten de verwarming alvast een graadje hoger!

Margreet Hart is senior analist bij de afdeling Research van Sanquin Bloedvoorziening. Ze werkt in het laboratorium op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Terug naar overzicht