Terug naar overzicht

Het microbenmuseum

Artis heeft een nieuwe afdeling: Micropia. Je kan er kennismaken met een wereld die te klein is om met het blote oog te zien. Op het lab komen we ze ook geregeld tegen als we door de microscoop kijken: micro-organismen.

Slecht nieuws meestal, want het betekent dat je celkweek is besmet met een bacterie, schimmel of gist. Weggooien maar en opnieuw beginnen. Inclusief je voorraad kweekmedium en alle voedingstoffen die je hebt toegevoegd. Je weet immers niet waar de besmetting vandaan komt. We hebben een strikt regime van netjes werken, opruimen en ontsmetten en in de meeste kweken gebruiken we antibiotica. Toch gebeurt het regelmatig dat je kweek wordt overgenomen door deze kleine monsters. Een paar deuren verder kweken we juist bacteriën, we gebruiken ze als fabriekjes om grote hoeveelheden DNA op te kweken. Wat we vervolgens weer in onze kweekcellen inbrengen om die bepaalde eigenschappen te geven.

Heb je geen zin om naar Artis te gaan, dan kan je de microben dus ook dichter bij huis zoeken. Niet alleen bij Sanquin trouwens. Je eigen lijf zit er vol mee. Op je hand kan je al zo’n 150 soorten tegenkomen. Verder vind je ze in je mond, keel, luchtpijp, darmen, waar niet . Er zitten wel tien keer meer bacteriën dan menselijke cellen in je lijf. Je sleept zo’n twee kilo micro-organismen met je mee. Dat microbenmuseum, dat ben jij! 

Margreet Hart is senior analist bij de afdeling Research van Sanquin Bloedvoorziening.

Terug naar overzicht Reageer hier.
M. Milatz 23 december 2014 - 8:9

Ik ben vrijwilligster bij Micropia en ik kan jullie aanraden om er eens heen te gaan, vooral omdat jullie met deze materie bezig zijn. Hier wordt aan de hand van exhibits duidelijk gemaakt wat de functies zijn van microben en dat we absoluut niet zonder ze kunnen. Misschien kom ik jullie tijdens een van mijn diensten wel tegen. Kijk eens op www.micropia.nl Met vriendelijke groeten Marloes Milatz