Terug naar overzicht

Een koffiekopje navelstrengbloed

Navelstrengdonatie“Ik heb het mooiste beroep van de wereld. Ik mag aanwezig zijn bij de geboorte van nieuw leven, om bloed uit de navelstreng af te nemen waarmee het leven van anderen gered kan worden. Dat doe ik als medewerker afname van de Navelstrengbloedbank van Sanquin.

Navelstrengbloed is bijzonder bloed. Het bevat namelijk veel stamcellen waarmee ernstige zieke patiënten geholpen kunnen worden, zoals mensen met leukemie of een stofwisselingsziekte. Die stamcellen moeten wel heel precies matchen met de ontvanger, anders ontwikkelt het lichaam afweerreacties. Daarom worden navelstrengbloed-stamceldonaties eerst helemaal uitgetypeerd en de gegevens daarvan opgeslagen. De Navelstrengbloedbank van Sanquin bewaart de stamcellen, totdat ergens op de wereld een patiënt met een matchend profiel ze nodig heeft.

Ouders

De afname verzorgen wij bij verschillende ziekenhuizen in Nederland. We werven aanstaande ouders tijdens het spreekuur van verloskundigen en gynaecologen. De meeste ouders zijn heel geïnteresseerd, ze vinden het een mooie gedachte dat de geboorte van hun kind anderen kan helpen.

Drie minuten

Als een vrouw gaat bevallen, word ik snel erbij geroepen. Ik moet het navelstrengbloed namelijk direct na de geboorte van de baby afnemen, als de navelstreng is doorgeknipt. Ik prik het gedeelte aan dat aan de moeder vastzit. Zolang de placenta niet geboren is, zitten daar nog stamcellen van het kindje in. De hele afname duurt maar drie minuten, in die tijd probeer ik een koffiekopje aan bloed op te vangen. En vervolgens hopen we dat daar voldoende stamcellen inzitten. Dat lukt niet altijd, uiteindelijk zijn maar twee van de tien afnames bruikbaar voor donatie. Gelukkig kunnen de andere afnames toch nuttig gebruikt worden. Als de donor er toestemming voor geeft, gaan ze naar stamcelonderzoek.

Intiem moment

De afname is volkomen pijnloos en zonder risico, moeder en kind voelen er niks van. Ik probeer altijd zo min mogelijk aanwezig te zijn, om de bevalling niet te verstoren. Daarom communiceer ik tijdens afnames via de verloskundige of gynaecoloog. En als die besluit dat de bevalling te moeizaam verloopt, ben ik meteen weg. Het is heel bijzonder om op zo’n intiem moment in het leven van andere mensen aanwezig te zijn. Bij de start van een nieuw leven. Terwijl ik werk aan een product dat gebruikt wordt om het einde van het leven van een ander nog een tijd uit te kunnen stellen. Mooier kan volgens mij niet binnen een Bloedbank.”

Annemarie Beliën is medewerker Afname van de Navelstrengbloedbank van Sanquin. Sanquin wil de komende jaren de voorraad stamcellen uit navelstrengbloed vergroten. Daarom zijn we een pilot gestart om bij verschillende ziekenhuizen in Nederland afnames te verzorgen na bevallingen. Meer informatie over navelstrengbloed doneren.

Terug naar overzicht