Terug naar overzicht

"Donors zijn echt heel leuke mensen"

Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met mensen. Elke donor heeft weer een ander verhaal. Tegelijkertijd komen donors allemaal met hetzelfde doel: iets voor een ander betekenen. Het zijn echt heel leuke mensen, ik blijf het bijzonder vinden dat ze helemaal vrijwillig bloed komen geven!

Soms moet ik een donor afkeuren, bijvoorbeeld omdat het Hb te laag is. Dat is natuurlijk vervelend. Ik probeer dan zo goed mogelijk uit te leggen waarom hij uitstel van donatie krijgt. Ik wil niet dat hij zich daarover vervelend voelt, of afhaakt. Gelukkig zijn de donors altijd begripvol. Donorartsen hebben ook een preventieve rol. We signaleren gezondheidsproblemen en sturen donors door naar de huisarts. Bijvoorbeeld vanwege hoge bloeddruk. Of omdat iemand een virusinfectie heeft. We kunnen zo de keten van infectie stoppen, verdere besmetting voorkomen.

Preventie

Preventie staat hoog op de agenda in mijn vaderland Cuba. Het is een arm land, maar dankzij uitgebreide preventieve zorg op wijkniveau is de levensverwachting bijna net zo hoog als in Nederland. De rol van de huisarts is heel belangrijk. We kunnen daar in Nederland van leren. Ik heb daarom bij het Congres voor Volksgezondheid in Nederland een workshop over de Cubaanse aanpak gegeven. Ook zit ik in de Focusgroep Cuba, we begeleiden artsen en studenten met stages of coschappen op Cuba. Zij nemen de Cubaanse ervaring mee terug naar Nederland.

Cuba

In 1998 ben ik naar Nederland gekomen. In Cuba was ik arts, gespecialiseerd in de Klinische Chemie. Ik had een artikel nodig maar we hadden daar maar beperkt  toegang tot medische tijdschriften. Ik vroeg het aan bij de schrijver, een Nederlandse onderzoeker. We begonnen te mailen. Na vier maanden nodigde ik hem uit om op vakantie naar Cuba te komen. Ik wilde hem mijn land laten zien. Ik had nooit gedacht dat hij echt zou komen. Maar hij kwam en de vonk sloeg over. We zijn al heel lang samen.

Opnieuw studeren

In Nederland was mijn diploma niet geldig, ik ben toen als onderzoeker aan de slag gegaan en gepromoveerd bij Sanquin. Daarna heb ik opnieuw coschappen gelopen en artsexamen gedaan. Sinds 2010 ben ik weer terug bij Sanquin, nu als donorarts. Ik ben nog steeds aan het leren. Ik heb eerst de interne opleiding senior donorarts gedaan. Afgelopen oktober heb ik de nieuwe profielopleiding donorgeneeskunde afgerond. Ik leerde daar ook over orgaan- en stamceldonatie. Wat ik nog meer wil doen? Verder leren! Donorgeneeskunde vormt een onderdeel van de specialisatie Arts Maatschappij en Gezondheid. Als ik nog twee jaar doorleer ben ik medisch specialist.

Niubel Díaz Padilla is senior donorarts KNMG bij Sanquin in Utrecht locatie Uithof.

Terug naar overzicht Reageer hier.
Ellen Buunk-Kampers 5 mei 2017 - 7:54

Wat een verhaal! Liefde kent geen grenzen, dat blijkt. Deze arts werkt op 'mijn' locatie en ik ben ook bij haar geweest. Ze is open, eerlijk en heel geestig. Wist al wel van haar afkomst, maar heb nu wel nog meer ontzag voor haar doorzettingsvermogen gekregen. Ik wens haar veel succes en ik hoop dat ze nog lang in Utrecht blijft.