Terug naar overzicht

De doorkijktoga

Het stikt van de motten bij de universiteit van Amsterdam. In het Maagdenhuis, maar ook in de Agnietenkapel en de Aula, overal zitten motten. Dus ook in de togakamer, waar de zware, zwartfluwelen gewaden van de hoogleraren hangen. 

Dragen hoogleraren dan nog steeds toga’s? Jazeker, bij bepaalde plechtige, ceremoniële gebeurtenissen zoals promoties, waarbij een promovendus zijn proefschrift moet verdedigen. Daar verschijnt een hele rits professors in vol ornaat. Compleet met baret en befje. En die toga’s, daar lusten de motten dus wel pap van.

Ik ken best veel professors. Vroeger, toen ik net begon te werken als analist en zij als promovendus, hebben we heel wat afgetafeltennist, gesquasht en gehouset, dat laatste soms tot in de vroege uurtjes. De volgende dag gewoon weer aan het werk natuurlijk. Nu spreken we elkaar als er weer eens een jonge lab-genoot promoveert, na afloop van de verdediging. Ik nog steeds als analist, en zij in die grote deftige toga’s. Daar kijk ik gewoon doorheen, veel te leuk om elkaar weer eens te zien.

Binnenkort kijkt iedereen daar dus doorheen, als er niet gauw iets aan die motten wordt gedaan. Ik denk dat ik voorlopig maar op gepaste afstand blijf... Wist je trouwens dat de verdediging van een proefschrift openbaar is? Als je het een keer mee wil maken kun je gewoon aanschuiven. Ben je nieuwsgierig naar de hoogleraren en andere knappe koppen van Sanquin, blijf deze blog dan volgen, binnenkort dragen ook zij hier hun steentje bij met ins en outs van het wetenschapsfront!

Margreet Hart is senior analist bij de afdeling Research van Sanquin Bloedvoorziening. Ze werkt in het laboratorium op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Terug naar overzicht