Terug naar overzicht

Twee prestigieuze beurzen voor onderzoek aan geheugen-afweercellen

Datum
7 augustus 2017

200x138-pipetterenEen half miljoen euro voor onderzoek naar geheugen-afweercellen voor twee talentvolle onderzoekers van Sanquin. De geheugencellen worden gezien als de sleutel naar het verbeteren van vaccinaties. De komende drie jaar gaan deze wetenschappers met technologische hoogstandjes nog beter uitzoeken hoe deze afweercellen eigenlijk werken.

Geheugen-afweercellen zijn enorm belangrijk bij terugkerende infecties of ontstekingen. Het zijn de cellen die het lichaam langdurig moeten beschermen. Deze cellen hebben al een keer een infectie of ontsteking meegemaakt en kunnen daardoor direct en adequaat op een volgende infectie reageren. Vaccinaties zorgen op dezelfde manier voor de aanmaak van geheugencellen. De twee bekroonde onderzoekers kijken ieder misschien wel naar hetzelfde type cellen maar doen dit wel op een hele andere manier.

Infecties te lijf

Pleun Hombrink bestudeert hoe geheugencellen op hun plek blijven in de longen. Hij vermoedt dat het omringende weefsel signalen afgeeft die deze specifieke geheugencellen op de juiste plek houden om daar infecties te lijf te gaan. Maar om welke signalen gaat dit nou? En waar komen ze vandaan? Bij het bestrijden van micro-organismen worden ook de geheugencellen blootgesteld aan allemaal gevaarlijke stoffen. Dit is het onderzoeksterrein van Regina Stark. Zij vraagt zich af hoe deze specifieke geheugencellen al het geweld eigenlijk overleven. Regina heeft al een vermoeden en is dit verder aan het uitpluizen.

Technologische hoogstandjes

De twee onderzoekers gaan gebruik maken van technologische hoogstandjes. Pleun gaat met de nieuwste methodes het RNA van individuele cellen in de longen bekijken. In combinatie met fluorescentie-microscopie kan hij vervolgens bestuderen hoe de geheugencellen op hun omgeving reageren en omgekeerd. Regina focust zich heel specifiek op de geheugencellen. Doordat ze een model gebruikt waarbij alleen de geheugencellen een fluorescerende kleurstof in hun DNA hebben, kan ze precies volgen wat er met de cellen gebeurt tijdens een infectie. Door gebruik te maken van moderne technieken hoopt Sanquin over drie jaar nog veel meer te weten over deze geheugencellen. Meer kennis over afweercellen kan in de toekomst leiden tot betere vaccinaties.

Veni-beurs

Het binnenhalen van een Veni-beurs is niet zomaar iets. Maar liefst 1127 onderzoekers deden een aanvraag voor deze prestigieuze subsidie. Slechts 154 hebben die ook daadwerkelijk gekregen. Het is geen toeval dat de twee wetenschappers van Sanquin beloond zijn voor hun onderzoeksvoorstellen. In 2016 publiceerde Sanquin artikelen in wetenschappelijke top-bladen als Science en Nature Immunology over deze specifieke afweercellen. De twee creatievelingen speelden hierin een belangrijke rol en gaan daar de komende drie jaar mee door dankzij de Veni-beurs.

Terug naar overzicht