Terug naar overzicht

Met gezonde bloedvaten infecties te lijf

Datum
21 februari 2017

Bloedvat met rode en witte bloedcellen

‘Vaatziekten en Ontstekingen’ is een van de vijf medical needs, de pijlers waar Sanquin haar onderzoek op richt. Niet zo gek, als je bedenkt dat per dag zo’n 8000 liter bloed onze bloedvaten passeert. Dat bloed stroomt via de aorta, die zo dik is als een tuinslang, door naar de kleinste haarvaten, die in werkelijkheid vijf tot tien keer dunner zijn dan een haar. Wist je dat we onze bloedvaten ook hard nodig hebben om infecties te lijf te gaan?

Iedereen heeft wel eens een ontsteking, bijvoorbeeld een simpel puistje. Witte bloedcellen gaan de strijd aan met bacteriën. Het gele kopje van het puistje is niets minder dan het slagveld van een ontstekingsreactie. Maar hoe komen die witte bloedcellen bij het puistje? Daarvoor moeten ze de bloedbaan verlaten. Onze bloedvaten zijn doorlaatbaar voor afweercellen, eiwitten en vocht. Zonder te lekken laten onze bloedvaten alles door wat nodig is om infecties te lijf te gaan. Tenminste, als die bloedvaten gezond zijn.

Diverse onderzoeksgroepen en divisies van Sanquin zetten zich in voor gezonde bloedvaten en het voorkomen en bestrijden van ontstekingen, zodat in de toekomst patiënten beter behandeld kunnen worden. Hoe doen we dat? Een paar voorbeelden.

Lekkende bloedvaten

Bloedvaten gaan lekken bij chronische ontstekingen, zoals reuma, of bij veroudering. Hierdoor ontstaat slagaderverkalking, atherosclerose. Na het passeren van afweercellen, vocht of voedingsstoffen sluiten de bloedvatcellen niet meer goed aan. Hierdoor ontstaan hart- en vaatziekten.

Hoe komt het dat bloedvaten gaan lekken? En misschien nog wel belangrijker: welke stoffen in ons lichaam laten de bloedvatcellen na het passeren van cellen en eiwitten weer een waterdicht laagje vormen? Beetje bij beetje ontrafelen onze onderzoekers hoe onze bloedvaten hun sluisjes openen en sluiten.

Het immuunsysteem op de rem

Wat gebeurt er tijdens een ontsteking? Welke eiwitten helpen de witte bloedcellen bij ontstekingsreacties? Soms schieten ontstekingsreacties door. Denk aan allerlei autoimmuunziekten. Hoe kunnen we ons immuunsysteem in goede banen leiden? Onze onderzoekers zijn op zoek naar krachtige remmers.

Geneesmiddel IVIg

Dit geneesmiddel bestaat uit een mengsel van antistoffen dat Sanquin zuivert uit plasma van duizenden donors. Dat helpt niet alleen patiënten met een antistoftekort, ook patiënten met ontstekingsziekten waarbij het immuunsysteem ontregeld is hebben baat bij IVIg. Bijvoorbeeld de ziekte van Kawasaki. Kinderen met deze ziekte krijgen acuut ontstoken bloedvaten. Soms leidt dit tot blijvende hart- en vaatproblemen. Een hele hoge dosis IVIg kan dit vaak voorkomen. Hoe IVIg bij deze en andere ziekten precies werkt is een bron van onderzoek bij Sanquin. Door onze antistoffen beter te begrijpen kunnen we nieuwe behandelingsmethoden ontwikkelen.

Nationale Wetenschapsagenda

Sanquin heeft haar onderzoek gebundeld tot vijf medical needs die aansluiten bij de missie van Sanquin. Binnen deze medical needs hebben we vragen geformuleerd die aansluiten bij de Nationale Wetenschapsagenda. Deze verbindt wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij aan de hand van 140 clusters van vragen uit uiteenlopende vakgebieden. Met als doel het stimuleren van samenwerking, creativiteit en vernieuwing.

De medical needs van Sanquin:

Terug naar overzicht