Terug naar overzicht

Bloed meteen scheiden aan de afnamestoel

Datum
12 december 2016

250x367-MCC-afname-apparaat2Bloed dat al aan de afnamestoel gescheiden wordt in rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Sanquin testte multicomponentencollectie, een nieuwe afnametechniek. Hierbij levert één donatie even zoveel bloedplaatjes op als bij tien donaties via de reguliere afnametechnieken.

Bloedplaatjes zijn belangrijk voor de stolling van je bloed. Sommige patiënten hebben een tekort aan bloedplaatjes, als gevolg van een bepaalde ziekte of door behandelingen als chemotherapie. Een transfusie van donorbloedplaatjes kan dan spontane, levensbedreigende bloedingen voorkomen of bij een bloeding levensreddend zijn.

Nieuwe technieken om de voorraad bloedproducten optimaal te beheren

De vraag naar bloed daalde de afgelopen jaren omdat ziekenhuizen steeds bewuster gebruik maken van bloed. Door bijvoorbeeld de voorraad beter te beheren en nieuwe operatietechnieken toe te passen. Maar de vraag naar bloedplaatjes (trombocyten) blijft gelijk. Door dit soort ontwikkelingen is Sanquin altijd bezig met nieuwe technieken en toepassingen om de voorraad van verschillende bloedproducten optimaal te beheren en om bloed en specifieke bestanddelen van bloed zo efficiënt mogelijk af te nemen.

Pilot multicomponentencollectie

Bij de bloedbank in Rotterdam en Eindhoven werd ongeveer een jaar met een speciaal apparaat bij 184 geselecteerde donors bloed afgenomen met multicomponentencollectie. De bloedcellen, bloedplaatjes en plasma werden direct gescheiden, terwijl dit anders pas bij de afdeling Bewerking gebeurt. Alleen mannelijke donors met een hoge concentratie bloedplaatjes konden meedoen met de pilot. Vrouwen kunnen namelijk door eerdere zwangerschappen bepaalde antistoffen aanmaken  die het bloedplaatjesproduct minder effectief maken. Multicomponentencollectie duurt vrij lang: gemiddeld 83 minuten, ten opzichte van een ‘gewone’ donatie, die gemiddeld 12 minuten duurt. Maar voor twee zakken trombocytenconcentraat zijn zo’n tien volbloedafnames nodig, terwijl met multicomponentencollectie één donatie net zoveel bloedplaatjes oplevert. Naast de bloedplaatjes worden ook de rode bloedcellen en het plasma bewaard en gebruikt.

Hoe gaat de vraag naar bloedplaatjes zich ontwikkelen?

Ondanks de extra tijdsinvestering gaf 95 procent van de pilotdeelnemers aan deze vorm van afname te willen blijven doen. Toch gaat multicomponentencollectie niet meteen de reguliere donaties vervangen. Omdat de apparatuur en het materiaal kostbaar is, wordt eerst onderzocht of het grootschalig ingevoerd kan worden. Daarbij wordt ook de vraag naar rode bloedcellen goed in de gaten gehouden. Als deze verder daalt, kan multicomponentencollectie interessanter worden vanwege de behoefte aan trombocyten.

Terug naar overzicht