Terug naar overzicht

Grootschalig vaststellen van bloedgroep op plaatjes

Datum
19 mei 2017

Sanquin kan voortaan geautomatiseerd grootschalig bloedgroepen op bloedplaatjes vaststellen. Dit kan op het zogenaamde moleculaire platform. Dit platform is goed nieuws voor patiënten die de specifiek getypeerde bloedplaatjes nodig hebben. Ook bijzonder: voor zover bekend is deze automatische ´typeringsstraat´ wereldwijd uniek.

Tot voor kort ging het typeren van de bloedplaatjes nog handmatig. Maar toen de Bloedbank besloot om 2.000 donors te typeren om het bestand te vergroten, ontstond de behoefte aan een geautomatiseerd proces. “Want ga maar na: vijf bloedgroepsystemen met allemaal het a en b allel, dus tien verschillende bloedgroepen. Dit betekent bij 2.000 donors dat je wel 20.000 bloedgroepen moet typeren”, vertelt Leendert Porcelijn, hoofd laboratorium Trombo-/Leukocytenserologie. “Door de automatisering kunnen we nu 88 donors - dus 880 bloedgroepen - per keer typeren. “Als de 2.000 donors zijn getypeerd, blijft het proces in gebruik om, als nodig, extra te kunnen typeren.”

500x320-automatisch-bloedgroep3

Het einde van de straat. Het DNA in de samples is geanalyseerd. Senior analist Lianne Schuitemaker laat de resultaten zien.

500x300-automatisch-bloedgroep2

De robot kan wel 96 samples per keer verwerken.

 

Terug naar overzicht