Terug naar overzicht

Navelstrengbloed baby redt leven leukemiepatiënt

Datum
28 september 2015
Locatie
Amsterdam

Donor, verpleegkundige en patiënt vertellen in videoserie hun verhaal

Persbericht – Vandaag gaat een videoserie over navelstrengbloeddonatie online op het vernieuwde YouTube-kanaal van Stichting Sanquin. In verschillende delen vertellen een moeder verpleegkundige en patiënt elk hun eigen bijzondere ervaring. Daarnaast wordt in video’s onder meer uitgelegd hoe navelstrengbloed wordt afgenomen. Sanquin maakt de serie om navelstrengbloeddonatie onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Stamcellen uit het navelstrengbloed van pasgeboren baby’s kunnen het leven van patiënten met leukemie of andere vormen van kanker verbeteren of zelfs redden. Robert Heckert, woordvoerder Sanquin: ‘Het bijzondere proces waarin een pasgeboren baby het leven van een zieke patiënt kan redden, willen we nog meer onder de aandacht brengen. Aan de hand van het verhaal van deze mensen leggen we uit hoe een navelstrengbloeddonatie in zijn werk gaat en hopen we kijkers te inspireren zodat we uiteindelijk meer patiënten kunnen helpen.’

Uitleg over navelstrengbloeddonatie

Naast de drie persoonlijke verhalen, zijn ook enkele korte video’s gemaakt waarin meer wordt uitgelegd over het proces. Hierin wordt onder andere verteld hoe navelstrengbloed patiënten kan helpen en hoe een afname in de praktijk gaat. Vandaag is de eerste video online geplaatst, waarin een moeder en baby worden gevolgd die navelstrengbloed doneerden. De tweede video (vrijdag 2 oktober online) vertelt het verhaal van een voormalig leukemiepatiënt die dankzij een transplantatie weer een gezond leven leidt. In de derde video, online op maandag 5 oktober, zien we een verpleegkundige van Sanquin die bij bevallingen aanwezig is om navelstrengbloed af te nemen.

Over Sanquin

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.


 Noot voor de redactie:

Terug naar overzicht