Terug naar overzicht

Ex-huidkankerpatiënt deelt indrukwekkend verhaal over genezing in videoserie

Datum
17 maart 2016
Locatie
Amsterdam

Persbericht - Hein Jambroers kreeg van artsen te horen dat hij nog maar een half jaar te leven had. Hij had alles voor zijn nabestaanden geregeld maar kon toch starten met een experimentele therapie om zijn huidkanker te bestrijden: TIL, waarbij tumor infiltrerende T-lymfocyten/afweercellen worden opgekweekt en teruggegeven aan de patiënt. Hein vertelt het indrukwekkende verhaal over zijn behandeling en genezing in een video tweeluik gemaakt door Sanquin.

Hein ontdekte in 2009 melanomen op zijn rechter bovenbeen. Deze werden weggehaald maar kwamen terug. Nadat hij te horen kreeg dat hij uitbehandeld was, startte hij een zoektocht naar alternatieve behandelingen. Via een Belgische lotgenote kwam hij terecht bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, waar hij kon mee doen aan een experimentele therapie.

196 miljard nieuwe T-cellen

Het NKI / Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft een behandeling ontwikkeld waarbij afweercellen (T-cellen) uit een tumor worden gehaald, opgekweekt en teruggegeven. In samenwerking met het Laboratorium voor Celtherapie van Sanquin werden deze afweercellen opgekweekt tot grote hoeveelheden. Door deze terug te geven wordt het immuunsysteem versterkt en is het in staat de tumor aan te vallen. Uiteindelijk kreeg Hein 196 miljard nieuwe T-cellen terug en is hij genezen van huidkanker. In twee video’s vertelt Hein het emotionele verhaal van zijn ziekte, behandeling en genezing. Prof dr. Haanen, de behandeld arts van Hein Jambroers, Carlijn Voermans, hoofd Laboratorium voor Celtherapie Sanquin en Patrick Burger, projectleider cellulaire therapieën bij Sanquin vertellen in uitlegvideo’s alles over de technieken achter de behandeling(en) en de ontwikkelingen in onderzoek. Op dit moment hebben wereldwijd ruim 500 patiënten met een uitgezaaid melanoom een TIL-behandeling ondergaan. Hein hoort bij de 10 procent van de patiënten die helemaal zijn genezen.

Sanquin maakte de serie om het onderzoek naar celtherapie en toepassingen daarvan voor patiënten onder de aandacht te brengen. De eerste video is hier te zien. De tweede video komt 24 maart online. In de video ‘Hoe succesvol is TIL-behandeling’ wordt meer uitgelegd over de kans op genezing voor patiënten met een uitgezaaid melanoom. 

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening

Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

 

Noot voor de redactie

Met vragen kunt u terecht bij de afdeling Corporate Communications van Sanquin, Robert Heckert, 020-512 7077

Terug naar overzicht