Wereld bloeddonordag 2016

Stel dat de mensen die je hebt gered, weten wie je bent

Wereld Bloeddonordag (WBDD)

In 2004 heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag. Met deze dag - één van de acht internationale gezondheidsdagen van de WHO - wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Donors geven patiënten de kans om weer gezond te worden, gezond te blijven of een betere kwaliteit van leven te ervaren.

Wereld Bloeddonordag 2016

Dit jaar (2016) is een bijzonder jaar voor Nederland. Zijne Majesteit de Koning verricht op dinsdag 14 juni in Amsterdam de officiële opening van Wereld Bloeddonordag. Dit jaar is Nederland gastland (elk jaar wordt een ander land gekozen) en organiseert Sanquin de opening.

Eén op de vier Nederlanders heeft ooit bloed nodig. Nederland telt bijna 400.000 vrijwillige bloeddonors, die hierin voorzien. Zij worden, samen met alle bloeddonors wereldwijd, tijdens Wereld Bloeddonordag bedankt.

"Stel dat de mensen die je hebt gered, weten wie je bent"

Ter ere van Wereld Bloeddonordag 2016 lanceren we een heel bijzondere campagne. Deze campagne heeft Sanquin gemaakt in samenwerking met de WHO. Daarnaast lees je op onze 'Wall of fame' berichten over de campagne met #ikgeefbloed.

In de campagne laten we toevallige ontmoetingen in een alledaagse setting zien waarin op een magische manier de donor zich aan de patiënt openbaart. In dit moment herkent de patiënt de donor en krijgt de kans om hem of haar te bedanken.

Ben je al donor? Bedankt voor je donorschap!


Nog geen donor? Meld je hier aan

video 1

 

video 2

 

video 3

 

Meer over de Wereld bloeddonordagen in Nederland

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest