Je kent haar niet, maar ze kan niet zonder jou

Hoe gaat plasma geven?

Plasma geven gaat anders in zijn werk dan bloed geven. Bij het geven van plasma wordt je bloed gescheiden in bloedcellen en plasma. De bloedcellen ontvang je weer terug in je lichaam. 

Plasma geven gaat in vier stappen

  1. Een ader in één arm wordt geprikt. Je bloed wordt opgevangen in een machine met behulp van een steriel wegwerpsysteem.
  2. Deze machine scheidt je bloed in cellen en plasma.
  3. Het plasma wordt opgevangen en bewaard.
  4. De bloedcellen ontvang je via het systeem weer terug in je lichaam.


De procedure van het afnemen en teruggeven (behalve natuurlijk het aanprikken) wordt een paar keer herhaald tijdens een plasmadonatie. Op deze manier verzamelen we iets meer dan een halve liter plasma.

De verschillen met bloed geven 

  • Plasma geven is minder belastend voor je lichaam.
  • Plasma geven duurt iets langer dan bloed geven, ongeveer 45 minuten.
  • Je kunt vaker plasma geven dan bloed geven: om de 14 dagen, maximaal 26 keer per jaar.
  • Plasma geven gebeurt op afspraak. Je hoeft in het algemeen dus niet te wachten.
  • Omdat voor elke donor een machine wordt gereserveerd, is het belangrijk om je op tijd af te melden als je verhinderd bent. 
  • Je kunt na je donatie direct een nieuwe afspraak maken. Plasmadonors krijgen een bevestigingskaart van de gemaakte afspraak in de bus

 

Zelden complicaties

Bij het geven van plasma komen zelden complicaties voor. Je bloed komt tijdens de afname niet in contact met de machine. Het is dus onmogelijk dat je in aanraking komt met het bloed van een andere donor.

Om te voorkomen dat je bloed tijdens de plasmadonatie stolt, wordt er een stof toegevoegd. Deze stof is onschuldig en wordt snel door je lichaam afgebroken. Een enkele keer merk je hier iets van, door een tinteling bij je mond of lichte kramp in je handen. De donorassistent kan dit snel oplossen door het apparaat iets langzamer te zetten.

De kans op een bloeduitstorting op de plaats waar je bent geprikt is iets groter bij plasmadonatie dan bij bloeddonatie, vanwege het teruggeven van de bloedcellen.

Meer weten?

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest