menu

Waar testen we bloed op? 

Bij ons staat veiligheid voor patiënten en donors voorop. Daarom testen we bij elke donatie je bloed op infectieziekten en stellen we medische vragen om bepaalde risico’s in te schatten. Op die manier voorkomen we dat we besmet bloed geven aan patiënten waar ze nog zieker van worden.

Bloedoverdraagbare infectieziekten

Als je bloed komt doneren, testen wij dat op infectieziekten die via bloed overdraagbaar zijn. Sommige ziekten blijven levenslang in je bloed zitten. Wanneer er een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Soms merk je daar niets van, maar kun je het wel overdragen omdat het besmettelijk is.

We testen al het gedoneerde bloed op de onderstaande infectieziekten:

Als uit de test blijkt dat er een infectieziekte in je bloed zit, dan hoor je dat van ons. Je kunt dan tijdelijk geen of nooit meer bloed doneren, afhankelijk van om welke infectieziekte het gaat en of en hoe snel de infectieziekte uit je bloed verdwijnt.

Medische vragen

Als je een infectieziekte hebt opgelopen, is dat niet meteen meetbaar in je bloed. Soms kan dat tot 4 maanden duren. In de tussentijd kan het dus zijn dat de bloedtest aangeeft dat je geen infectieziekte hebt, terwijl dat eigenlijk wel zo is en het bloed al besmettelijk is. Ook testen we niet op álle infectieziekten. Daarom stellen we voordat je komt doneren een aantal vragen om het risico in te schatten op het oplopen van een bloedoverdraagbare infectie. Als dat risico bij de keuring als verhoogd wordt ingeschat, kun je tijdelijk geen bloed doneren.

Levens verbeteren en redden?

Doneren kost je per jaar een paar uur tijd, maar het levert veel moois op. Met jouw bloed kunnen we medicijnen maken en levens redden.