Je kent hem niet, maar je kunt wel zijn leven redden

Het kralendagboek van Floor

Floor vocht tegen kanker. Dankzij donorbloed kreeg ze meer energie. "Nu we zo keihard werden geconfronteerd met het belang van bloed, was het besluit donor te worden erg snel genomen."

Als baby van acht maanden verscheen er op Floors billen een bult. Een bezoekje aan de huisarts liep uit op een negen maanden durende behandeling met chemo. Het was toen dat de vader van Floor besloot donor te worden. "Nu we zo keihard werden geconfronteerd met het belang van bloed was het besluit donor te worden erg snel genomen."

Floor bleef een jaar schoon, maar daarna kwam de kanker terug. Hartverscheurend voor haar ouders om te zien hoe hun kleine vrolijke peuter weer het gevecht moest aangaan. De strijd leek gewonnen, tot vorig jaar april. "Ik schrok me kapot", vertelt Floor over de dag dat ze hoorde dat de kanker terug was. "Ik wilde naar huis. Meteen."

Elke kraal een betekenis

Floor pakt een meterslange kralenketting die aan de kast hangt, een zogenaamde Kanjerketting. Alle kinderen in Nederland die kanker hebben, krijgen van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, zo'n 'kralendagboek' van de behandeling. Iedere kraal heeft een betekenis. Er zijn kralen voor de chemobehandelingen en de talloze bestralingen. Maar ook voor een spoedopname, scan, prik, operatie, verjaardag, bestraling, pleister verwijderen. Floor wijst kraal na kraal aan. "Dat", wijst ze, "was een supergoede dag. Toen mocht ik naar huis." En ze wijst op een andere kraal: "Dat is de vervelendste: de botscan."

Roze wangetjes

De kralenketting telt drie blauwe kralen waar omheen rode slangetjes lopen: de bloedtransfusies. "Met roze wangetjes weer naar huis", glimlacht vader Robert. De transfusie krikte het door de chemokuur sterk gedaalde Hb met twee punten op en dat verschil was merkbaar. Dankzij het donorbloed kon ze haar verjaardag thuis vieren en lukte het om zo veel mogelijk naar school te gaan.

De behandeling is goed aangeslagen, de strijd met kanker opnieuw gewonnen. En de lange Kanjerketting? Op nog wat kralen na voor de scans die bij controles horen, is die vol. Hij kan nu wel eens de huiskamer uit, besluit Floor samen met haar moeder. "Het is mooi geweest zo."

Meld je hier aan

Wil je donor worden?

Meld je aan!