Terug naar overzicht

Misdaad oplossen met één druppel bloed?

Datum
9 maart 2016

met-een-druppel-bloedBloed vertelt ons van alles. Of het ijzergehalte in je lichaam voldoende is. Of je kanker hebt. En zelfs hoe laat een misdaad is gepleegd. Hieronder vier technieken waarbij één druppel bloed het verschil maakt. 

Bloed kan … het tijdstip van een misdaad vaststellen

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum kunnen aan de hand van hormoonspiegels in het bloed achterhalen of een misdaad ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds is gepleegd. Als bij een misdrijf bloed wordt gevonden, kunnen de aanwezigheid van cortisol (een stresshormoon), melatonine (van invloed op het slaap-waak ritme) en drie andere signaalstoffen vertellen wanneer het bloed daar is terecht gekomen. Nu is dat nog met een marge van 8 uur, maar met verder onderzoek kan in de toekomst mogelijk het exacte tijdstip worden bepaald.

Bloed kan … kanker opsporen

Veel onderzoekers houden zich intensief bezig met het sneller en beter opsporen van kanker. Zo ontdekten Nederlandse onderzoekers dat bloedplaatjes van kankerpatiënten andere RNA-patronen (moleculen waarin erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd) hebben dan gezonde mensen. Hierdoor kunnen ze met één druppel bloed niet alleen kanker vaststellen, maar zelfs zien waar de kankercellen zitten.

Bloed kan … virussen traceren

De test ‘Virscan’ kan 206 virussen (én 800 varianten daarvan) traceren dankzij één druppel bloed. Virussen zijn opgeslagen in het immuunsysteem en dankzij de bloedtest traceerbaar. Nu wordt Virscan alleen nog gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, maar omdat zoveel virussen in één keer ontdekt kunnen worden, kan het in de toekomst uitgebreide labonderzoeken vergemakkelijken.

Bloed kan … de diagnose MS en Alzheimer vereenvoudigen

Dankzij nieuwe technologie kan de concentratie van verschillende eiwitten (biomarkers) in bloed in korte tijd worden gemeten. Met die biomarkers kunnen aandoeningen zoals Multiple Sclerose (MS) en Alzheimer worden gediagnostiseerd. Nu worden deze vaak vastgesteld door hersenvocht te onderzoeken, waarvoor een pijnlijke ruggenprik nodig is. Onderzoekers hopen een bloedtest te ontwikkelen die de ruggenprik overbodig maakt.

Terug naar overzicht