Terug naar overzicht

Positieve resultaten voor T-Guard® studie

Datum
4 januari 2016

Onderzoekers melden positieve tussentijdse resultaten voor de T-Guard® studie die in 2014 van start ging. T-Guard® is een experimenteel geneesmiddel voor het behandelen van afstotingsreacties na een bloedstamceltransplantatie, waarbij de donorcellen zich tegen de patiënt keren: Graft-versus-host disease.

In deze klinische fase I/II-studie wordt de veiligheid en werkzaamheid van T-Guard® bij patiënten met ernstige afstotingsreacties onderzocht. De eerste patiënt startte in 2014 met de behandeling. Inmiddels zijn er voor de eerste 13 patiënten positieve resultaten gemeld. Met deze bemoedigende resultaten is er een belangrijke stap gezet richting een betere behandeling van acute Graft-versus-host disease.

De resultaten voldoen aan de criteria van de onafhankelijke Data and Safety Monitoring Board (DSMB) en hebben ervoor gezorgd dat de studie mogelijk zal worden uitgebreid met 20 extra patiënten. De resultaten van de uitgebreide fase I/II studie worden in het eerste kwartaal van 2017 verwacht.

Sanquin ondersteunt de ontwikkeling van T-Guard®

Sanquin participeert in het biotechnologische bedrijf Xenikos BV dat T-Guard® ontwikkelt. Omdat producenten minder baat hebben bij het maken van geneesmiddelen voor relatief kleine patiëntengroepen zoals bij T-Guard®, wordt er vaak minder geïnvesteerd in het ontwikkelen van deze geneesmiddelen. Sanquin heeft wel de stap gezet om de ontwikkeling van dit bijzondere geneesmiddel te ondersteunen.

Terug naar overzicht